П'ятница, 29 Березня 2024 р.

СЛОВО ПРО ВЧИТЕЛЯ

Сьогодні виповнюється 85 років моєму вчителеві-ветеранові педагогічної праці Емілеві Фішовичу ЕПЕЛЬБЛАТУ. Він народився 17 червня 1931 р. в Кам’янці-Подільському.

Еміль ЕпельблатДитинство Еміля минуло в рідному місті. Довоєнні роки пам’ятаються йому веселими й безтурботними, як і в більшості однолітків. Ріс хлопець у працелюбній сім’ї. Батько Фіш Матусович – корінний кам’янчанин (народився 1903 р.), до війни працював кіномеханіком у кінотеатрі, потім – рентгенотехніком у поліклініці. Був учасником бойових дій під час війни з німцями. Мати Розалія Олександрівна, на рік старша від батька, родом із Кременчука. До війни працювала секретар-друкаркою газети в місті над Смотричем.

17 червня 1941 р. Емілю виповнилося 10 років, а через 5 днів почалася війна. Спочатку він із матір’ю перебував в евакуації на Північному Кавказі. Там Еміль працював на току: крутив віялку, очищав зерно, яке відправлялося на фронт. У 1942-1943 рр. хлопець мешкав у Туркменії, де разом із дорослими очищав арики для зрошення земель. Спочатку мати, а потім й Еміль важко перехворіли на висипний тиф.

Згодом Еміль опинився на Уралі. Працював у тепличному господарстві різноробочим. Овочі, вирощені тут, відправляли лише в їдальню заводу, що випускав бойові літаки.

Наприкінці березня 1944 р. мати з Емілем із радістю дізналися, що Кам’янець звільнено від нацистів. Уже в липні вони повернулися в Україну. У рідному місті, зруйнованому війною, сім’я зіткнулася з безліччю побутових проблем: немає ні речей, ні грошей, ні житла. Незабаром почалося відновлення Кам’янця. З фронту повернувся батько.

Еміль 1950 р. закінчив середню школу №8 і вступив до місцевого педінституту. Через чотири роки він здобув кваліфікацію викладача фізики та фізкультури в семирічній і середній школах, а також кіномеханіка другої категорії звукового вузькоплівкового кіно.

Трудову діяльність Еміль Епельблат розпочав у серпні 1954 р. учителем фізики в Орининській середній школі №1. В Оринин, тодішній райцентр, він прибув за призначенням разом із дружиною Раїсою Соломонівною Туріянською, теж учителем фізики.

Молодий педагог звернув увагу на погану комплектацію фізкабінету. За підтримки керівни-цтва школи він доклав чимало зусиль і оснастив кабінет усім необхідним, перетворив його на один із найкращих у районі.

Гостро відчуваючи потребу в кадрах сільського господарства, керівництво району попросило адміністрацію школи організувати при ній курси підвищення кваліфікації. На цих курсах Еміль Епельблат у позаурочний час викладав низку предметів: сільськогосподарські машини й механізми, електрифікація об’єктів сільського господарства.

Ще навчаючись в інституті, Еміль Фішович був членом обласної команди з волейболу, в її складі виступав на республіканських змаганнях. В Оринині він створив місцеву волейбольну команду, яка згодом стала однією з найсильніших в області. В основному складі команди грали старшокласники Орининської СШ №1. На громадських засадах Еміль Фішович працював головою райради добровільного сільського спортивного товариства «Колгоспник».

46 із 55 років педагогічної діяльності Еміль Епельблат працював в освітніх закладах міста. Як грамотного й перспективного вчителя фізики, його перевели до зданої 1961 р. в експлуатацію Кам’янець-Подільської середньої загальноосвітньої трудової політехнічної школи з виробничим навчанням №13. Тут від серпня 1961 р. до серпня 1969 р. він викладав фізику й астрономію. Одразу ж його призначили класним керівником десятого класу, учні якого через два роки стали першими випускниками СШ №13. Саме в цій школі викладання фізики з поглибленим впровадженням сучасних інноваційних технологій навчання стало для Еміля Фішовича справжньою творчою лабораторією, в якій він натхненно створював власну науково-педагогічну систему.

У 1964-1965 рр. у місті завдяки Емілеві Епельблату з’явилися цікаві роботи гуртківців-фізиків. По-перше, на фасаді головного корпусу СШ №13 запрацювала електротехнічна реклама до Першотравня. Удосконалена, вона ще багато років використовувалася за призначенням. По-друге, в СШ №13 за ініціативою та безпосередньої участі Еміля Фішовича силами учнів-гуртківців створено шкільний радіовузол.

За успішну організацію технічної творчості серед учнів, за сумлінну організацію позакласної роботи з розвитку дитячої творчості Хмельницький обласний відділ народної освіти нагородив Еміля Епельблата Почесною грамотою, а наказом міністра освіти України від 1 липня 1965 р. його відзначили грошовою премією.

Кінозйомку веде Еміль ЕпельблатЗгадує випускник 1967 р. Володимир Войціцький, нині – доктор біологічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки й техніки: «Для мене доленосною людиною серед учителів був Еміль Фішович Епельблат. Саме завдяки йому я обрав свою першу професію в галузі експериментальної ядерної фізики. Шкільні заняття з фізики далеко виходили за програмний матеріал. Володіючи енциклопедичними знаннями, Еміль Фішович надзвичайно цікаво й інформативно знайомив нас із сучасними досягненнями різних наук».

Від серпня 1969 р. до серпня 1995 р. Еміль Епельблат працював викладачем електротехнічних предметів Кам’янець-Подільського радгоспу-технікуму (нині коледж ПДАТУ). Еміль Фішович став одним із фундаторів створення в навчальному закладі нового перспективного відділення «Електрифікація сільського господарства». За його безпосередньої участі спроектовано й оснащено кабінети та лабораторії нового відділення, обладнано робочі місця для лабораторних робіт і навчальної практики. Цей досвід поширено на всі навчальні заклади аграрної освіти України.

Еміль Фішович згуртував студентську молодь у гурток технічної творчості. Оригінальні експонати, виготовлені гуртківцями, не раз завойовували призові місця на щорічних виставках творчості студентської молоді аграрних навчальних закладів України. Еміль Епельблат багато зробив для впровадження в навчальний процес технічних засобів навчання, розробивши оригінальні проекти лабораторій ТЗН. Передовий досвід цієї роботи продемонстровано на Всесоюзній науково-практичній конференції, проведеній на базі навчального закладу.

Як творець і безпосередній учасник аматорської кіностудії, Еміль Епельблат став лауреатом Всесоюзного огляду самодіяльної художньої творчості.

Від серпня 1995 р. до березня 2007 р. Еміль Епельблат працював керівником гуртків міського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. За вагомий внесок у справу національного виховання дітей та учнівської молоді, залучення їх до природоохоронної, експериментально-дослідницької діяльності Еміля Фішовича нагороджено Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України.

Від 2000 р. Еміль Епельблат працює волонтером Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт» у його Кам’янець-Подільському представництві. У квітні ц.р. виходить у світ поетична збірка Епельблата «Етапи життя».

Для нас, учнів Еміля Фішовича, він на все життя став доленосною Людиною, Вчителем, Порадником і Другом. Його енциклопедичні знання, любов до професії та учнів сприяли нашому вибору життєвого шляху, зростанню професійної майстерності та діяльності в багатьох напрямках.

Павло МАРКОВСЬКИЙ, випускник СШ №13 1966 р., учень Еміля Епельблата.