Четвер, 18 Квітня 2024 р.
11 Листопада 2016

СВІТЛІ СПРАВИ «МІСЬКЛІФТСВІТЛА»

Володимир Крилов

У «руках» цього підприємства перебувають об’єкти, без яких ми не уявляємо свого життя. Адже завдяки СКП «Міськліфтсвітло» в місті працюють ліфти, перехрестя обладнані світлофорами, а вулиці вночі підсвічуються ліхтарями. Біля штурвала підприємства вже 15 років незмінно стоїть відомий кам’янчанам Володимир КРИЛОВ. Свого часу він керував містом, працюючи головою виконкому міської ради, а нині робить внесок у комунальну сферу Кам’янця-Подільського.

– Колектив «Міськліфтсвітла» нараховує 42 працівники, – розповідає Володимир Улянович під час екскурсії підприємством. – Подивіться: нещодавно встановили котельню на дровах. Маємо чималий запас дров на зиму та значну економію за комунальні послуги. Також зробили ремонт, замінили старі вікна та двері на сучасні металопластикові. Адже працівники мають працювати в теплих і комфортних приміщеннях.

А це наша диспетчерська. На монітори виведені всі ліфти, що є в місті, а також усе освітлення. З комп’ютера ми керуємо і світлом, і ліфтами.

– Володимире Уляновичу, цьогоріч підприємство «Міськліфтсвітло» капітально «підрихтувало» вуличне освітлення.

– За 10 місяців цього року таких робіт виконали на майже 300 000 гривень. Зокрема, в парку Героїв Євромайдану (194 000 грн.), на проспекті Грушевського (48 000 грн.), у Старому місті (48 000 грн.). Встановили тут нові електроопори, світлодіодні сучасні ліхтарі, які економніші у 8-10 разів у порівнянні зі старими. До речі, наше місто поступово переходить на заощадливе споживання електроенергії, вже давно не встановлюємо лампочок «Ілліча». Міська влада взяла курс на заміну ламп на світлодіодні. Загалом обслуговуємо 2000 електроопор і 6000 вуличних ліхтарів.

Також займаємося технічним обслуговуванням мереж вуличного освітлення – цьогоріч робіт виконали майже на мільйон.

У місті практично не залишилося вулиць, які не освітлюються. Втім є такі, де ліхтарі світять через один. Трапляються поодинокі випадки вандалізму – кам’янчани розстрілюють ліхтарі. Впіймати зловмисників важко, а ми змушені змінювати потрощені лампочки на нові.

– Не так давно на «п’ятачку» біля Центрального ринку з’явилися нові світлофори. Цим теж займається підприємство?

– Так, експлуатація та встановлення світлофорів – частина нашої роботи. На це вже освоїли 185 000 гривень. Крім того, почали займатися дорожніми знаками. Відремонтували їх на 20 000 гривень, а на 50 000 – встановили нові.

Два роки поспіль виграємо й тендер на послуги з лісництва. Розчищаємо старе гілля, вирубуємо аварійні дерева. За 10 місяців уже освоїли 666 000 гривень.

Аби працівники були із заробітною платою, «Міськліфтсвітло» також виконує роботи на замовлення. Цьогоріч заробили півмільйона гривень за облаштування вуличного освітлення та розчищення дерев у найближчих селах.

– Що є Вашим найбільшим клопотом?

– Мабуть, ліфти. Сьогодні обслуговуємо понад 250 об’єктів. Уже виконали робіт на 1 мільйон 652 тисячі гривень. Нині кам’янчани сплачують за користування ліфтом 32 копійки з одного квадратного метра житлової площі. Цей тариф не змінювався роками, тому з підвищенням мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року, ймовірно, постане неприємне для споживачів питання – підвищення тарифу.

Цього року на капітальний ремонт ліфтів із міської скарбниці отримали майже 4 мільйони гривень, 3 мільйони вже освоїли. Відремонтували 18 ліфтів – на вулицях Жукова, 11, Гагаріна, 13, Кам’янчанина, 1, Васильєва, 1, завершуємо на Пановецькій, 13. До кінця року плануємо зробити ще ліфт на Молодіжній, 11 і в приміщенні міської ради.

– Рік добігає до фінішу. Робите нотатки нових проектів на наступний 2017-й?

– Звісно. Вже маємо низку проектів. Зокрема, і щодо капітального ремонту ліфтів, яких залишається ще 70. Так, плануємо відшукати кошти на проектно-кошторисну документацію для ліфтів на вулицях Гагаріна, 65, 67, 69, Жукова, 3, Хмельницьке шосе, 12, 14, тощо.

Сподіваємося, що все заплановане вдасться втілити в життя.