П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Листопада 2016

Віталій ГРИНЬКІВ: «УСІ ХОЧУТЬ ЗМІН, ТА НІХТО НЕ ХОЧЕ ЗМІНЮВАТИСЯ»

Про результати їхньої роботи ми чуємо щотижня в оперативних новинах про те, що сьогодні найбільше хвилює наше суспільство. А точніше про те, що вже багато років намагаємося з нього викоренити – корупцію серед посадовців, незаконні схеми, махінації, розкрадання держмайна та інші злочини.

І хоча для досягнення змін кожному з нас починати потрібно з себе, втім саме працівники прокуратури відіграють у цьому невід’ємну роль.

Напередодні професійного свята про це поговоримо з Віталієм ГРИНЬКІВИМ, керівником Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури.

ОПЕРАЦІЇ ПРОТИ КОРУПЦІЇ

Віталій ГРИНЬКІВ– Віталію Богдановичу, останнім часом працівники прокуратури разом з іншими правоохоронними органами виявили чимало фактів корупції серед місцевих посадовців. Лише в листопаді на отриманні хабара затримали голову ЛКК Центральної райлікарні та інспектора буднагляду. Як просувається розслідування?

– Робота з їх викриття тривала певний час, по одній справі працювали ще з березня. Тепер цим особам оголошено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. Більше зможемо розповісти, коли справи підуть до суду. Поки що встановлюємо свідків, долучаємо певні матеріали.

– Як вдається впіймати хабарників «на гарячому»? Чи допомагають у цьому мешканці, з яких вимагають хабар?

– Усе залежить від конкретного випадку. Перше, що потрібно, – факти. Дуже рідко кам’янчани, в яких вимагають гроші, хочуть співпрацювати з правоохоронними органами. Ми постійно пояснюємо, що людина, яка повідомила про вимагання у неї грошей, не підлягає кримінальній відповідальності. Зате на одного корупціонера в країні може стати менше. Вкотре повторюю, що всі хочуть змін, та чомусь ніхто не хоче змінюватися.

– Якщо люди нечасто звертаються, то звідки працівники прокуратури отримують інформацію?

– Насамперед це все ж таки моніторинг ЗМІ, соціальних мереж, Інтернет-видань. Також письмові звернення від мешканців зі скаргами на певні служби. Відповідно, розуміємо, кому треба приділити спеціальну увагу. Всі інші заходи – оперативна робота, що проводиться працівниками поліції та СБУ, управлінням захисту економіки Нацполіції.

– Скільки триває операція з викриття факту отримання неправомірної вигоди?

– Від одного дня – до півроку. Був випадок, що кам’янчанин прийшов до прокуратури і каже: «Я звернувся по дозвільний документ, а мені натякають, що без грошей його не отримаю. Сказали – кошти завтра». Ми спокійно за день встигаємо зробити все, що необхідно, – отримати потрібні дозволи, в тому числі й судові, та вже наступного дня провести операцію.

Є випадки, коли реагуємо за повідомленням у пресі. Починається таємна робота оперативних служб.

– Факти викриття й затримання корупціонерів завжди гучні. Але чи багато посадовців покарані за свої злочини?

– Останнім часом у нас розслідувалося 5 фактів хабарництва, і є особи, які вже притягнуті до відповідальності у вигляді реального позбавлення волі. Три справи ще розслідуються. Для прикладу, за рішенням місцевого суду, п’ять років ув’язнення отримав державний виконавець райвідділу ДВС, який за свою роботу вимагав у мешканців гроші.

ПРОКУРОРСЬКА ВІЙНА ЗА ЗЕМЛЮ, НАДРА І ЛІСИ

– Чи часто в місті та районі фіксуються незаконні схеми використання земельних ділянок?

– Так, у цьому напрямку прокуратура провела велику роботу, зокрема з повернення земель у державну та комунальну власність. Ми також встановили, що в місті та районі є багато випадків використання земельних ділянок без проведення нормативної грошової оцінки. Тобто, недобросовісні підприємства, використовуючи державну землю, не сплачують за неї відповідно до вимог закону, і місцевий бюджет несе значні втрати. Орендарі недоплачують великі суми, тому ми через суд зобов’язуємо їх внести зміни в договір оренди. Наприклад, якщо річна орендна плата становила 30 тисяч гривень, то після внесення змін – 200 тисяч. Уявляєте різницю? Маємо перелік таких орендарів і вже готуємо 11 позовів до них.

– А як з приводу корисних копалин?

– Зареєстрували декілька кримінальних проваджень щодо незаконного видобування корисних копалин на Кам’янеччині. Часто зловмисники вибирають надра за межами відводу й не сплачують коштів до бюджету. Є випадки, коли власники кар’єрів використовують у своїх цілях паї людей без змін цільового призначення. Ситуація катастрофічна, бо земля сільськогосподарського призначення без відповідної компенсації та подальшого відновлення перетворюється на ніщо.

– Мабуть, викривали й злочини, що стосуються вирубування дерев?

– Ми налагодили співпрацю з НПП «Подільські Товтри». Виявили чимало фактів, коли колишні керівники різними шляхами передавали у приватну власність земельні ділянки під лісами, які належать природному заповіднику. Ми встановили й схеми, за якими ці землі виходили з відання Товтр. А нещодавно самі працівники НПП виявили, що один із робітників Нацпарку незаконно вирубав 26 дубів.

ПРО АНТИМАЙДАН І ГРАЛЬНИЙ БІЗНЕС

– Неодноразово чуємо, що правоохоронці «накрили» гральний бізнес, але чи був хтось притягнутий до відповідальності?

– За попередній тиждень у Кам’янці ми викрили три підпільні гральні заклади – вже втретє на «Сіті», а також на вулицях Пушкінській та Князів Коріатовичів. Існує

багато труднощів в доведенні не самого факту зайняття гральним бізнесом, а вини конкретної особи, яка його організувала.

Укладаються договори оренди й суборенди, в кінцевому результаті з’ясовується, що орендує це приміщення людина, яка про це або нічого не знає, або каже, що віддала ключі іншій особі. Важко знайти того, хто це обладнання використовує. Багато випадків, коли всі кінці – далеко за межами України.

Та, пропри це, організатори грального бізнесу несуть матеріальну відповідальність у вигляді вилучення обладнання та коштів, отриманих у результаті незаконних гральних операцій.

– Торік прокурори гучно заявляли про те, що одним з основних їхніх завдань є притягнення до відповідальності людей, які організовували виїзди на Антимайдан. Чи вдалося Вам щось зробити в цьому напрямку?

– Справді, ми неодноразово наголошували на цьому. Зверталися через пресу, збирали брифінги і просили мешканців надати нам факти. Та жодного дзвінка про те, що когось змусили виїхати на мітинг, так і не отримали.

– Віталію Богдановичу, відповідно до нового Закону України «Про прокуратуру», полем діяльності Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури тепер є не лише місто і вся Кам’янеччина, але й Дунаєвецький і Новоушицький райони. Наскільки додалося роботи?

– Ще до реформування штат чотирьох прокуратур, які були об’єднані в місцеву, налічував 45 працівників, а тепер залишилося 26. Проте ми встигаємо все виконувати швидко і вчасно.

– Змінилися й повноваження прокуратури. Вона наразі позбавлена функції нагляду за контролюючими органами та, як відомо, не має повноважень розглядати окремі звернення мешканців.

– У нас все ж таки залишилася функція представництва інтересів держави і громадян у судах. Вона дещо видозмінена. Раніше ми мали право заявляти позови в інтересах ширшої категорії, зокрема малозахищених, юридично неграмотних, пенсіонерів, інвалідів. Тепер прокурор здійснює представництво в суді інтересів громадянина у випадках, якщо він не спроможний самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники чи органи не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист. Щодо реагування на звернення, то, згідно із законом, зобов’язані прийняти будь-яке. Проте, якщо воно не стосується нашої компетенції, скеровуємо його у відповідні контролюючі органи. А загалом, налагодилася ситуація, коли приймаємо мешканців особисто. Незважаючи на те, що є графік прийому, люди щоденно можуть зустрітися з керівником чи заступником.