П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Вересня 2017

ЗОРЯНІ ШЛЯХИ НАДІЇ ПІДСКОЦЬКОЇ

Надія ПІДСКОЦЬКА належить до когорти тих людей, імена яких золотими буквами будуть навічно вписані на скрижалях історії не тільки нашого славного міста Кам’янця-Подільського, але й усього Подільського краю.

Надія Підскотська20 вересня вона відзначає ювілейний день народження. Енергія, високий професіоналізм, виключна доброзичливість, благодійність, яка йде з глибини душі та серця, – це наша Надія Костянтинівна. З виходом на пенсію немов подвоїла свої сили, активність, і ветерани вже не уявляють життя без її участі. Заступник голови ради ветеранів міста, голова комітету ветеранів праці та дітей війни, заслужений працівник соціальної сфери України, депутат Хмельницької обласної ради чотирьох скликань, заступник міського голови, начальник управління праці та соціального захисту населення міста Кам’янця-Подільського з 1987 по 2010 роки, ректор Університету третього покоління, голова первинної ветеранської організації селища цукрового заводу – ось далеко неповний перелік, чого досягла Надія Костянтинівна і чим сьогодні живе.

Разом із тим займається підприємницькою діяльністю, часто надає матеріальну допомогу окремим ветеранам, їхнім сім’ям, а також ветеранській організації міста, за що їй низький уклін і подяка. Надія Костянтинівна – завжди життєрадісна, енергійна, доброзичлива людина, часто приходить до ради ветеранів із добрим словом, доброю порадою чи цікавою ініціативою і своїм оптимізмом, завзятістю спонукає до роботи всіх, хто з нею працює.

Особливий бік життя і практичної діяльності Надії Костянтинівни – це со-

ціальна сфера, якій вона, безумовно, присвятила все своє життя. 26 червня 2008 р. Президент України Віктор Ющенко Надії Костянтинівні присвоїв високе і почесне звання «Заслужений працівник соціальної сфери України». Вона єдина у нашому місті, хто удостоївся такої великої шани. У спілкуванні з активом ветеранської організації вона постійно наголошує: «Завжди пам’ятайте про тих, хто поряд із ва-ми – про хворих, одиноких, немічних, подайте їм руку допомоги, зігрійте гарним словом і доброю справою, запаліть у їхніх душах світло надії на краще майбутнє».

Саме вона, Надія Підскоцька, створила в нашому місті систему соціального захисту людей, мережу соціальних установ для надання соціальних послуг ветеранам, які успішно діють і до сьогодні.

З ініціативи Підскоцької 1988 р. створено перше в області відділення соціального обслуговування ветеранів і пенсіонерів, яке стало фундаментом для ТЦСО «Надія». Спільно з тодішнім головою ради ветеранів Анатолієм Шульгіним зініціювали створення ТЦСО «Довголіття». Врешті тепер працює об’єднаний заклад, яким пишається Надія Костянтинівна – унікальний ТЦСО «Турбота», який нині очолює Валентина Солодковська.

Будучи депутатом облради, Надія Костянтинівна очолювала комісію з питань праці та соціального захисту населення. У цей період було запроваджено багато обласних програм для ветеранів та інвалідів, передано для фінансування з місцевих до обласного 25 установ інтернатного типу, які надають послуги ветеранам за місцем проживання.

У своїй первинній ветеранській організації селища цукрового заводу Надія Костянтинівна почала з того, що в кожному багатоповерховому будинку і на кожній вулиці індивідуальної забудови визначили уповноважених осіб від ради ветеранів. Це активісти, яких знають у селищі, авторитетні та ініціативні люди. Вони створили паспорти будинків і вулиць, визначили ветеранів, які хочуть працювати в організації, а також тих, хто потребує допомоги. Така структура допомагає швидко, оперативно вирішувати будь-які питання, які виникають у житті.

Своєю невтомною працею, чесністю, порядністю, високою вимогливістю до себе Надія Костянтинівна заслужила глибоку повагу і авторитет у ветеранської організації, мешканців міста та всього Подільського краю. Вона – мудра, цілеспрямована, доброзичлива людина, тому коли на сході України виник неспокій – негайно відгукнулася, однією з перших надала і продовжує надавати матеріальну допомогу людям, які потрапили в біду.

У Кам’янці-Подільському при ветеранській організації створено Університет третього покоління. Фундатором цієї доброї справи також стала Надія Костянтинівна, яка і є ректором цього навчального закладу, що сьогодні користується великою популярністю серед мешканців міста, особливо людей поважного віку. Головна його мета – створення відповідних умов для повноцінного і гідного життя людей старшого віку, умов для їхньої самоосвіти, розширення та збагачення кругозору.

Життя свідчить: ті люди, які після виходу на пенсію продовжують активний спосіб життя, тільки виграють – зберігається добре здоров’я, гарна фізична і розумова діяльність, продовжується життя. Вже працюють на повну потужність такі факультети університету, як «Краєзнавство» та «Здорового способу життя», факультети «Прикладного мистецтва», «Хорового співу», «Інформаційних технологій», «Психології і права», для любителів інтелектуальних ігор – «шахово-шашковий клуб «Гросмейстер», де, крім проведення активного дозвілля, можна спробувати сили у спортивних турнірах (стрільба, городки, туризм, риболовля тощо). Все це є доброю профілактикою передчасного погіршення пам’яті, зниження інтелекту чи поганої вікової адаптації до навколишнього середовища, появи небажаних психічних хвороб.

Ось як характеризує Надію Костянтинівну її перший заступник із навчальної та наукової діяльності, відомий педагог Стелла Латишева: «Впервые мы встретились с Надеждой Константиновной в планово-экономическом техникуме, где она руководила комсомольской организацией, и звали ее все ласково Надюшей. Было ей всего 18 лет, но уже тогда она обладала высокими организаторскими способностями, умением работать с людьми, душевностью, готовностью всегда прийти на помощь.

Спустя десятки лет наши пути опять пересеклись. С ее непосредственной инициативы и участия был организован университет третьего поколения при ТЦСО «Турбота». За все прошедшие десятки лет к тем лучшим качествам, которые были в ранней юности у Надежды Константиновны, добавились такие, как мудрость, умение анализировать ситуации и грамотно решать все возникающие проблемы, высочайшее чувство ответственности. Не иссяк комсомольский задор, с которым она начинала трудовую деятельность. Живет Надежда Константиновна под девизом: «Кто не горит, тот тлеет. Да здравствует пламя жизни!!!».

Особливою сторінкою діяльності Надії Костянтинівни є робота з ветеранами Другої світової війни, її глибока повага до героїчного минулого нашого народу. У святкові дні вона завжди виступає перед школярами, студентами навчальних закладів, мешканцями міста біля братських могил, пам’ятних знаків. Брала і бере активну участь у створенні та проведенні величного Всеукраїнського фестивалю «Слава», присвяченого визволенню України від німецько-фашистських загарбників. У цьому гарному героїко-патріотичному заході взяли участь дуже багато людей – від дітей шкільного віку, студентів навчальних закладів до поважних ветеранів. Про кожного з них можна писати книги, знімати кінофільми. З ними вже довгі роки тісно працює Надія Костянтинівна, яку вони дуже люблять і поважають.

Нагороджена Надія Костянтинівна багатьма державними нагородами та відзнаками. Серед них Почесна грамота Верховної Ради України, Почесний знак Міністерства праці та соціальної політики України «За заслугу», грамоти та подяки центральних, обласних і місцевих органів влади й громадських організацій.

Анатолій БЕРНАДІН, керівник 

прес-центру ради ветеранів міста.