Вівторок, 23 Квітня 2024 р.

ТВОРЧИЙ ЗВІТ ЗІНОВІЯ ЯРОПУДА

15 травня в хоровому класі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка відбувся творчий звіт Зіновія Яропуда з нагоди його 70-річчя, яке припадає на 24 квітня. Виконано 16 творів, музику для яких написав або зробив аранжування Зіновій Петрович.

Зіновій ЯропудВисоку майстерність продемонстрували хорові капели «Ясинець» і «Мелос», хор Української греко-католицької церкви Матері Божої Почаївської «Благовіст», яким керує сам ювіляр. У виконанні останнього прозвучала знаменита пісня В’ячеслава Хурсенка «Соколята», яку аранжував для хору Зіновій Яропуд.
У концерті прозвучали у ви­конанні солістів та дуетів пісні, му­зику для яких написав Зіновій Петрович. Він бере для своїх творів тільки ті вірші, які відзначаються образністю та задушевністю. Наприклад, поезію раннього Павла Тичини:

Ви знаєте, як липа шелестить
У місячні весняні ночі? –
Кохана спить, кохана спить,
Піди збуди, цілуй їй очі,
Кохана спить…
Ви чули ж бо: так липа шелестить.

Також написано музику на вірші Леоніда Талалая «Заспівай, мій друже, пісню», Віталія Нечитайла «Сонце купається в житі», Ганни Чубач «Я розкажу про квіти і про сад», Ліни Костенко «Любов і літо», Віталія Коротича «Переведіть мене через майдан», Володимира Матвієнка «Березнева заметіль». Останню пісню виконала заслужений працівник культури України Тамара Ситник-Плющ, яка вела концерт.
Зіновій Петрович – галичанин (народився у Львівській області), але назавжди поєднав свою долю з Поділлям: у 1968-1972 роках навчався на музично-педагогічному факультеті в Кам’янці-Подільсь­кому, а з листопада 1972 року пра­цює у рідному виші, який із пе­дагогічного інституту став національним університетом. 1987 року він захистив кандидатську ди­сертацію в Київському університеті, в 1988-2011 роках очолював кафедру методики музичного виховання, вокалу і хорового диригування.
Ювіляра вітали, зокрема, ректор університету Сергій Копилов, секретар міської ради Дмитро Васильянов.
Декілька слів про сім’ю. У листопаді 1972 року Зіновій Яропуд одружився з Любов’ю Клюс, тоді ще студенткою-випускницею філологічного факультету, а згодом доцентом кафедри української мови. Влітку 1975 року сім’я Яропудів поповнилася дочкою Іванкою, а влітку 1980 року – сином Тарасом. Діти пішли слідами батька й стали музикантами. Іванна закінчила Львівську національну музичну академію імені Миколи Лисенка, а Тарас – Київську національну музичну академію імені Петра Чайковського.