Четвер, 28 Березня 2024 р.
21 Листопада 2014

НЕБЕСНА СОТНЯ В СЕРЦЯХ І ГРАНІТІ

Пам’ятник на території церкви Петра і ПавлаЗабути про Героїв Небесної сотні, які віддали життя за шлях до свободи, не дають не лише постійні спогади, але й пам’ятні знаки, встановлені в місті та районі. Невдовзі у Кам’янці з’явиться ще одна плита пам’яті. 1 грудня, рівно через рік після масових заворушень, о 12.00, її відкриють на території ПДАТУ, поблизу дирекції Інституту механізації і електрифікації сільського господарства. Гранітний пам’ятник та алею присвячують студенту ПДАТУ Дмитру Пагору, який загинув 19 лютого біля будівлі СБУ в Хмельницькому, та Героям Небесної сотні.

– Під час навчання Дмитро разом зі своєю групою почав висаджувати алею лип перед навчальним господарством, – ділиться голова студентського профкому ПДАТУ Світлана Ліщук. – Коли ж він загинув, ми вирішили встановити знак пам’яті й подумали, що найсимволічніше це зробити якраз на місці, в яке він вклав свою працю. Тепер студенти довели розпочату Дмитром справу до кінця – повністю висадили алею. На цьому місці ми встановили й пам’ятник. Ескіз затверджували всі разом: і студентський актив, і ректорат. Кошти також збирали всім колективом, проте в результаті майстри взяли гроші лише за матеріал.

Пам’ятник Дмитру Пагору і Героям Небесної сотні стане в нашому районі третім символом Революції гідності. Перший знак – алея Пам’яті Героїв Небесної сотні в селі Руда, висаджена ще наприкінці березня цього року. До облаштування центру села підштовхнула загибель Рудського сільського голови Анатолія Корнєєва на вул.Інститутська під час лютневих подій. Тут і дуби, і туї, і висаджена сином та дружиною Анатолія Петровича калина.

А 12 липня пам’ятник «Небесній сотні та всім полеглим за волю України» за гроші парафіян встановили на території храму святих апостолів Петра і Павла Київського патріархату.

Незважаючи на те, що власними силами громадяни намагаються увіковічити пам’ять про Героїв, навіть через рік після майданівських подій меморіалу, до встановлення якого доклала би зусиль міська влада, Кам’янець і досі не має.

Тетяна ХОПТЯР.