Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
5 Грудня 2014

ЗУСТРІНЕМО НОВИЙ РІК ПО-КОЗАЦЬКОМУ

В атмосферу козацької звитяги, мужності та патріотизму вже у День святого Миколая зможуть поринути кам’янчани і гості міста.

 «ВІД МИКОЛАЯ ДО ЙОРДАНА»З 19 грудня до 19 січня в рамках святкової програми «Від Миколая до Йордана» в місті відбудеться низка новорічних заходів, родзинкою яких стануть подільські козаки. Справжнім куренем, автентичним вбранням, козацькою кухнею, показовими виступами, майстер-класами з верхової їзди дивуватиме театр кінного мистецтва «Козаки Поділля», який на місяць оселиться на площі Польський ринок. 2 грудня про святкування детально розповіла директор департаменту гуманітарної політики міськради Альона Кузема. Кам’янчанам обіцяють, що на новорічні свята місто пригадає, що таке вертеп, різдвяні колядки, Маланка.

Святкова казка розпочнеться 19 грудня з фестивалю «Як козаки Новий рік і Різдво святкували» та відкриття ярмарку «Різдвяний хутір». У спеціально виготовлених для торгів дерев’яних будиночках розташуються місцеві кавовари. Планується й святкова кавалькада, яку очолять козаки і святі Миколаї на велосипедах. Новий рік же зустрічатимуть святковим дійством «Візьмемося за руки, кам’янчани!» і загальноміським ранком «Новорічна хурделиця».

На другий день Різдва, 8 січня, в небі над Кам’янцем літатимуть повітряні кулі, а на майдані Відродження лунатиме колядка, яку планують одночасно виконати учасники та гості загальноміського вертепу «Христос народився – славімо його».

А 14 січня під час нового зимового фестивалю «Подільська Маланка» жителі району спільно із кам’янчанами відроджуватимуть традиції маланкування.

Хоча бюджет святкових заходів зменшився у порівнянні з минулим роком, та якість святкування від цього не постраждає – так обіцяють у міськраді.

– Цьогоріч у бюджеті немає коштів на ілюмінацію, встановлення ялинки та додаткові витрати, тому це все фінансуватимуть підприємці, – зазначає Альона Кузема. – А ще вперше до святкувань долучаться готелі та кав’ярні міста, які вже готують власні заходи.

«Подолянин» презентуватиме детальну програму святкувань «Від Миколая до Йордана» щотижня протягом усього місяця, а вже незабаром ознайомитись із нею можна буде на нашому сайті www.podolyanin.com.ua.

Тетяна ХОПТЯР.