П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
9 Січня 2015

ХРИСТИЯН ОБ’ЄДНАЛА ПРАГА

Під час Другої cвітової війни у невеличкому бургундському селі Тезе, що у Франції, жив майбутній монах-екуменіст брат Роже. Він створив однойменну християнську спілку, яка допомагала нещасним біженцям, котрі ховалися від фашистів. Хто ж знав, що із цього маленького зернятка виросте велика спільнота Тезе із різних гілок християнства, яка організовуватиме багатотисячні зустрічі молоді в різних куточках Європи і світу. Із 1978 р. в час між католицьким і православним Різдвом традиційно проводяться масові зустрічі спільноти у великих містах нашого континенту. Для кам’янчан Тезе також не чуже. Адже щороку десятки наших містян, як правило, від католицьких парафій, вирушають на ці зустрічі. Цього разу різдвяне Тезе проводилося в столиці Чехії – Празі.

ТезеНа молодіжну зустріч до столиці Чехії прибули понад 28 тисяч паломників, яких розселили в різних частинах міста. Українців приїхало приблизно 2,5 тисяч (серед них близько 40 кам’янчан), тож часто молитви та пісні з головної сцени лунали нашою рідною мовою.

Тим, кому пощастило менше, в Празі довелося облаштовуватися в спортзалах, школах і спати на підлозі. Але багатьох погодилися прихистити тамтешні мешканці. Автору статті, для прикладу, поталанило потрапити до молодої польської сім’ї, котра переїхали із Кракова до Праги. Відверто кажучи, час, проведений із господарями, запам’ятався не менше ніж архітектура Праги. Поляки ментально ближчі до українців і також довгенько призвичаювались до чеського способу життя. Як розповіло польське подружжя, чехи вважають, що не варто перейматися тим, чого вони не можуть змінити. Місцеве населення толерантне, мирне, але при цьому трішки байдуже. Преса переважно висвітлює внутрішні новини, тож і про конфлікт в Україні тут знають небагато.

Учасникам зустрічей доводилося часто пересуватися містом, тож усім видали картки, які засвідчують право безкоштовно користуватися будь-яким міським транспортом впродовж тижня. Але нам жодного разу не довелося пред’являти їх контролеру. Вочевидь, в Чехії звикли довіряти порядності пасажирів. У години пік у метро маса паломників часто утворювала затори. Втім столиця Чехії звикла до натовпів. Туристів тут ніколи не бракує. Скажімо, одне з найпопулярніших празьких місць – Карлів міст – вщерть заповнене людьми впродовж усього дня.

Чим же займається молодь під час зустрічей спільноти Тезе? Насамперед, це спільні молитви, які супроводжуються прекрасним хоровим співом, притаманним спільноті. На них можуть збиратися як декілька сотень людей, так і тисячі – в такий момент і починаєш розуміти велич події. Богослужіння проводилися і в найбільших храмах Праги. Представників різних країн під час різдвяних зустрічей збирали і невеличкими групками по 12 осіб. Вивчивши анкети, де учасники вказують мови, якими володіють, їх формують таким чином, щоб люди знаходили спільну мову. Це можливість не лише ближче познайомитися з іноземцями, але й поділитися власними поглядами на вічні цінності. Ще проходили семінари, на яких обговорювалися духовні питання, які часто хвилюють людей: співставлення науки та віри, захист прав меншин, християнство у світі бізнесу, чи потрібна нам церква, чи є майбутнє для миру, та інші.

У новорічну ніч в різних місцях проводилися «Фестивалі націй», коли кожна країна намагалася якось представити свою культуру. Українські колядки в нашому пункті прийому зібрали найбільше аплодисментів.

Наступного року різдвяна зустріч спільноти Тезе відбудеться в іспанській Валенсії.

Радісно від того, що «Європейська зустріч» об’єднала всіх християн різних віросповідань так само, як і людей, які не розділяють нашої віри у Христа, але хочуть бути миротворцями, – так звернувся до паломників нинішній координатор зустрічей Тезе брат Алоїс. – Чи не слід наважитись сьогодні християнським церквам зібратися під одним дахом навіть до того, як буде досягнуто згоди в усіх теологічних питаннях?