Четвер, 28 Березня 2024 р.
29 Травня 2015

КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ БАЛ ІЗ ПОЛЬСЬКИМ АКЦЕНТОМ

Людмила ВОЛЬСЬКА	Під музику Шопена, ритми польки та слова поезій Міцкевича з 5 до 7 червня в Кам’янці вперше відбудеться фестиваль українсько-польського мистецтва «Подільський родовід». Більшість його заходів відбудуться просто неба на Лебединому озері. Мистецьку спадщину, що два століття тому звучала на Поділлі не інакше як із польським акцентом, Кам’янцеві вирішила показати столична піаністка та культуролог Людмила ВОЛЬСЬКА.

– Родом я із Криму і впевнена, що значною мірою ми втратили його через відсутність там української культури, – каже ідейна натхненниця і головний організатор фестивалю. – Ми не робимо концерту для поляків із Польщі, а згадуємо українських поляків, бо саме вони були ретрансляторами нашої культури в Європі. Вони любили і сумували за Батьківщиною у вигнанні, писали про неї вірші та складали музику. Наші пісні співала вся Європа. Завдяки їм, навіть в угорського композитора Ференца Ліста ми можемо почути українські мотиви, а в спадку композитора польського походження Михайла Завадського є «Кам’янецький карнавал».

Саме під нього на Лебединому озері танцюватимуть під час реконструкції справжнього подільського балу ХІХ ст., яким завершуватимуть суботню програму фестивалю. Підготуватися до нього кам’янчанам допоможуть майстер-класи професійних хореографів. До речі, завітати на Лебедине озеро планують і канадські танцівники, які приїдуть до Кам’янця в рамках «Ukrainian dance workshop tour», упродовж якого вивчатимуть подільський фольклор.

На гостей «Подільського родоводу» також чекатимуть виставки полотен польських митців та учнів художньої школи, котрі візьмуть участь у пленері, дитячий конкурс інструментальних ансамблів «Hanicki-fest», літературні посиденьки, поетичні читання та творчі вечори піаністки Людмили Вольської, талановиту гру якої доповнить співачка Олена Прядко.

Українського колориту фестивалеві польської культури додадуть бандуристи та пісні Миколи Леонтовича у виконанні хорової капели «Журавлик». А завершуватимуть фестиваль музичним вечором «Подільська муза Ференца Ліста», присвяченим трагічній історії найбільшого кохання віртуозного піаніста до княгині Кароліни Вітгенштейн, з якою Ліст не раз бував і в Кам’янці.

Цю яскраву сторінку життя геніального піаніста лістознавець міжнародного рівня Людмила Вольська вирішила оформити в музичну мандрівку Кам’янцем. Відвідавши будівлю чоловічої гімназії, де в березні 1847 р. виступав Ференц Ліст, туристи зможуть насолодитися концертом-розповіддю про українське кохання композитора, якого Поділля надихнуло на написання фортепіанного циклу, куди увійшли п’єси на тему українських пісень «Ой, не ходи, Грицю» і «Віють вітри, віють буйні». Щоп’ятниці та щосуботи,

о 18.30, в кав’ярні готельного комплексу «У Домінікана», виконуючи музику Ліста, харизматична піаністка відкриватиме гостям нові сторінки біографії геніального композитора. За крихтами архівної інформації музикознавиці першій вдалося відтворити хронологію українських гастролей піаніста та розгадати таємниці українських мотивів його композицій.

А детальну програму фестивалю «Подільський родовід» шукайте у наступному номері «Подолянина».