П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Травня 2015

ФЕСТИВАЛИВ ДНІСТЕР

ФЕСТИВАЛИВ ДНІСТЕРЗвичні для містян концерти і фестивалі, на жаль, так рідко бачать змучені важкою працею і спраглі до забав селяни. Виправити таку несправедливість 24 травня вирішили в Жванці. Неабияким зарядом позитиву і гарних емоцій для мешканців села став фольклорний фестиваль «Нетлінна спадщина глибин Дністра», який відбувся вже вдруге. Організували свято районна рада, відділ культури РДА і РЦКМ «Розмай».

Учасниками фестивалю були фольклорно-етнографічні колективи, вихованці мистецьких шкіл району, колективи народної творчості, вокально-інструментальні ансамблі, майстри декоративно-прикладного мистецтва та ремісники з обох берегів Дністра – Кам’янеччини і Чернівеччини. Не лише два райони, а й дві області продемонстрували свої творчі доробки, культурні цінності й колоритну самобутність.

Весело було всім – від малих до старих. Молодь підтанцьовувала під народні пісні, а старші жінки і суворі чоловіки, підспівуючи фольклорним колективам «Ніверчанка», «Оберіг», «Трудівниця», «Рогізнянка», «Мальви», «Білівчанка», «Родина», «Подільське перевесло», «Любов плюс», «Подолянки», згадували молодість. Під сумні мелодії навіть виступали сльози, а як звучали веселі – то не лише співали, а й ішли до танцю. Особливо всіх вразили і зачарували недобоївські гармоністи. Запальні буковинські хлопці віком від 6 до 70 років просто «запалили» публіку своїми веселенькими піснями під гармошку.

ФЕСТИВАЛИВ ДНІСТЕРА недалеко від сцени розмістилося містечко майстрів: Валентини Прокопової, Зінаїди Поліховської, Марії Чабан, Людмили Олійник, котрі для всіх охочих проводили майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок, кондитерської ікебани, лозоплетіння. Діти й дорослі настільки захопилися цими творчими заняттями, що не помічали нікого навколо, до майстрів навіть не було як доступитися. Ті, хто не міг сам зробити сувеніри, мали можливість придбати їх у майстрів або ж на імпровізованому аукціоні. Скажімо, патріотичну ляльку-мотанку в синьо-жовтих кольорах Валентина Прокопова продала з молотка за 200 гривень, хоча спочатку просила лише 50.

Справжні веселощі почалися тоді, коли на сцену вийшли вихованці мистецьких шкіл району. Барвисті костюми і запальні танці перепліталися із веселими мелодіями та сумними проникливими піснями у виконанні юних учасників. Під бурхливі оплески глядачів танцювала хореографічна студія «Пірует», сподобались усім виступи вихованців жванецької, орининської та районної дитячих шкіл мистецтв.

Розрядку і багато-багато позитивних емоцій отримали як глядачі фестивалю, так і його учасники. Кожен знайшов тут щось своє.

І справді, свято Жванця під гордою назвою «фестиваль» стало такою собі теплою та щирою зустріччю односельчан, колег і друзів. Щоб просто відпочити і відволіктися від проблем, які останнім часом переповнюють наше життя.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.