П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Червня 2015

ПОЛЬКА, ВАЛЬС, КРАКОВ’ЯК І ЛЕБЕДИНЕ ОЗЕРО

ПОЛЬКА, ВАЛЬС, КРАКОВ’ЯК І ЛЕБЕДИНЕ ОЗЕРОРяди численної армії кам’янецьких фестивалів цього року поповнив ще один новобранець – «Подільський родовід».

5-7 червня в нашому місті вперше відбувся фестиваль, присвячений українсько-польському мистецтву ХІХ ст. Література, музика, кухня, танці, образотворче мистецтво як сучасності, так і минулих віків знайшли тут своє місце.

Розпочався фестиваль відкритим конкурсом дитячих інструментальних ансамблів «Hanicki-fest», координатором якого виступила дитяча музична школа ім.Фадея Ганицького. Учасниками конкурсу стали 120 юних талантів із Хмельниччини і Буковини. В рамках «Hanicki-fest» вони не лише продемонстрували свої музичні таланти, але й відвідали концерт-лекцію «Шопен і Україна» за участі столичного культоролога, піаністки й співорганізаторки «Подільського родоводу» Людмили Вольської.

Найцікавіша частина фестивалю припала на суботу, 6 червня, коли заходи перенесли до Алеї закоханих. Перше, що насправді порадувало гостей, – можливість спробувати народні страви України та Польщі. Паралельно з пригощаннями неподалік відкрився літературний салон, де були представлені галерея польської літератури, книги про науку, побут та культуру Поділля. Окрему поличку салону було виділено для ознайомлення з представниками польської громади Кам’янця та їхнім внеском у розвиток міста. Наступним кроком фестивалю був майстер-клас із польських танців, де всі охочі могли перетворитися з глядача в безпосереднього учасника. Проте спека бажання танцювати таки притупила. Більше уваги гостей фестивалю в той час привертала виставка пленерних робіт учнів мистецьких шкіл міста «Пам’ятки Старого міста». Протягом тижня під керівництвом викладачів дитячої художньої школи вони просто неба переносили на папір міську архітектуру ХІХ ст.

А от родзинку фестивалю – благодійний Подільський бал – організатори залишили на вечір. Відкривали його полонезом у виконанні зразкового ансамблю танцю «Апельсин». Елегантний танок, яким за традицією розпочиналися бали, змінився жвавим краков’яком. Міньйон, мазурку, помпадур і польку на Лебединому озері виконав зразковий ансамбль танцю «Авангард».

Знайшлося на подільському балі місце й для карнавалу. В пишному вбранні та витончених масках його учасники танцювали під «Кам’янецький карнавал» Михайла Завадського. Просто неба її виконала піаністка Людмила Вольська. Дві години класичної музики композиторів, доля яких була пов’язана з Поділлям, піаністка провела спільно зі співачками Оленою Прядко і Валентиною Катушинською, бандуристом Дмитром Бачинським і хоровою капелою «Журавлик» (керівник Іван Нетеча). Завершився бал традиційним вальсом у виконанні гостей і щирою надією на те, що такі вечори в нашому місті проводитимуться значно частіше.

Роман АНДРІЄНКО, Андрій СЄРОВ, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».