П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
26 Червня 2015

ЧОРНОКОЗИНЕЦЬКИЙ ПОЛЮС

Євдокія АнтонюкУродженка розташованого біля Збруча села Чорнокозинці Євдокія Антонюк (на фото), яка нині мешкає в Чернівцях, позаторік видала грубезний невидуманий роман «На крутежах прикордоння, або Меридіан Чорнокозинці». Його презентація вже відбулася в міській Ратуші, в рідному селі авторки, а минулої п’ятниці, 19 червня, – в центральній районній бібліотеці.

У затишному читальному залі зібралися сільські бібліотекарі, земляки авторки, спеціально запрошені гості, щоб іще раз поговорити про славне надзбручанське село, його історію та людей. Змістовною та схвильованою була розповідь Євдокії Іванівни про багаторічну роботу над романом, про його героїв. Серед них Тарас Шевченко, який 1846 р. побував у наших краях, Антін Постоловський, котрий 1890 р. народився в Чорнокозинцях, а в 1917-1918 рр. був одним із секретарів Української Центральної Ради.

Розповідь Євдокії Антонюк доповнили її земляки, яким теж не байдужа історія й доля рідного села, – полковник Микола Луцик, медсестра Наталія Рога, фотохудожник Станіслав Стояновський. Начальник райвідділу культури Алла Бец, яка родом з іншого кінця Кам’янеччини – Старої Ушиці, подарувала гості вишитий рушник як своєрідний символ єднання західного й східного полюсів рідного краю.