П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
27 Листопада 2015

«КОЛИ БЕРЕШ – НАПОВНЮЄШ ДОЛОНІ. КОЛИ ВІДДАЄШ – НАПОВНЮЄШ СЕРЦЕ»

Цей вислів мудреця Лао Дзи давно став гаслом діяльності Хмельницького обласного благодійного фонду «МіСт» ім.Михайла Савенка.

«КОЛИ БЕРЕШ - НАПОВНЮЄШ ДОЛОНІ. КОЛИ ВІДДАЄШ - НАПОВНЮЄШ СЕРЦЕ»Вантажівки з тоннами його допомоги нині регулярно навідуються до порога 15 спеціалізованих інтернатних та інших навчальних закладів усієї області. Три роки тому, в день святого Михайла, 21 листопада, благодійний фонд заснував столичний підприємець із кам’янецьким корінням Дмитро Савенко. В пам’ять про батька-мостобудівника, який у повоєнні роки зростав сиротою в Лісоводському дитбудинку, він створив «МіСт», котрим нині курсує регулярна допомога сотням дітлахів, чимало яких мають фізичні вади чи позбавлені піклування батьків.

23 листопада про результати і плани щодо діяльності фонду розповів його президент Сергій Ісаєнко. Звітна прес-конференція відбулася в приміщенні школи-інтернату «Славутинка», що входить до списку підопічних «Мосту». Навіть цього дня до її учнів благодійники навідалися з подарунками і приємним сюрпризом – майстер-класом від легенди спортивної журналістики, мандрівника Валентина Щербачова, який розповів про свою роботу вихованцям гуртка журналістики.

Спортивними досягненнями сміливо може похвалитися й сама «Славутинка». Нещодавно учениця школи-інтернату Сабіна Новосад стала чемпіонкою України з боксу серед юніорів. Вибороти титул підопічній тренера Олега Люлька вдалося не без підтримки БФ «МіСт» ім.Михайла Савенка. 2013 р., завдяки партнерам фонду, родині підприємця Ігоря Козєєва та дворазової чемпіонки світу з професійного боксу Аліни Шатернікової, відкрилися спортивні секції в «Славутинці» та школі-інтернаті в с.Оринин. А в заліку їхніх вихованців – численні перемоги у міських, обласних і всеукраїнських спортивних змаганнях.

Надійним партнером фонд став і для кам’янецьких мотоболістів. Команді «Поділля» допомога «Мосту» дозволила не лише відновити повноцінні тренування та зібрати молодий склад, але й обновити парк мотоциклів, придбати нові м’ячі та форму. А постійними глядачами їхніх матчів безкоштовно стають ще й вихованці підопічних навчальних закладів.

Завдяки засновнику фонду Дмитру Савенку, його президентові Сергію Ісаєнку, голові правління Олександру Коро-льову і численним партнерам, «МіСт» допомагає спеціалізованим інтернатам і соціальним закладам у Меджибожі, Вовковинцях, Ізяславі, Антонінах, Ямполі, Солобківцях, Ярмолинцях, Оринині. Серед підопічних також Лісоводська ЗОШ, що утворилася на базі дитячого будинку, де зростав Михайло Савенко, та декілька навчальних закладів у Кам’янці-Подільському: ДНЗ №17 «Світлячок», спеціалізована школа-інтернат «Славутинка», БНРЦ, НВК із центром реабілітації слабозорих дітей, ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою.

– Щойно 2012 року ми юридично оформили діяльність фонду, одразу визначилися з форматом нашої роботи – вирішили допомагати не конкретній дитині, а сотням дітей, які зростають в інтернатах, – каже Сергій Ісаєнко. – Нині допомогу фонду отримують близько трьох тисяч дітей. «МіСт» ім.Михайла Савенка на сьогодні єдиний в Україні благодійний фонд, де робота влаштована без руху коштів розрахунковими рахунками. Ми ретельно вивчаємо матеріальні потреби навчальних закладів (усі вони розміщені на сайті фонду: bf-mist.org.ua) і за підтримки друзів та однодумців передаємо все необхідне адресатам.

Фонд не використовує фінансів для будь-яких адміністративних потреб. Усю роботу нам вдалося налагодити завдяки численним волонтерам. Зокрема, понад тридцять творчих майстер-класів під гаслом «У Бога немає рук, окрім твоїх» уже більше як рік проводять кам’янецький скульптор Сергій Кляпетура, художниця Ірина Кляпетура, майстри Лариса Клепас, Анастасія Венгрен, Анастасія Скоробогатова, Уляна Бугерчук, Ольга Гонтар, Ганна Осадча, Світлана Понорчук, Марія Сенько, Світлана Мельник, Катерина Волкович та Галина Гулай.

Чергова 20-тонна вантажівка благодійної допомоги від «Мосту» проїхалася Хмельниччиною і напередодні третього дня народження фонду. Вартість лише цьогорічних подарунків для навчальних закладів нашої області сягнула 270 тис.грн. Торік на потреби навчальних закладів було передано майна на суму 179 тис.грн., а впродовж 2013-го – на 480 тис.грн. Після початку АТО спорядження і засобів захисту на суму близько півмільйона гривень українським військовим, зокрема прикордонним військам, особисто передав Дмитро Савенко.

Діяльність БФ «МіСт», за результатами 2013 та 2014 рр., відзначено дипломами Національного конкурсу «Благодійна Україна» у номінаціях «Регіональний благодійний фонд» та «Ефективне використання благодійної допомоги», а нещодавно він увійшов до національного рейтингу благодійників. Утім найкращою оцінкою своєї роботи команда фонду називає радісні очі дітей, до яких вирушає чергова вантажівка подарунків.