П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
15 Січня 2016

РІЗДВО ПО-КАМ’ЯНЕЦЬКОМУ

РІЗДВО ПО-КАМ’ЯНЕЦЬКОМУМасовими колядками, повітряними кулями і вражаючим вертепом, що претендує на Книгу рекордів України, запам’яталися у нас різдвяні свята.

Якщо Свят-вечір – це насамперед свято в колі сім’ї, то, вже починаючи з дня Різдва Христового, кам’янчанам запропонували відвідати різноманітні святкові заходи. Чимало з них проводилися в готелях і кав’ярнях міста, та все ж головним місцем різдвяних святкувань у Кам’янці був майдан Відродження. 7 січня біля тамтешнього вертепу відбулася благодійна акція для дітей «Різдвяні пригоди з Дідом Морозом» за участі повітроплавців. А ще повітряні кулі, які й у наступні дні здіймалися в небо, ввечері засвітилися вогнями. Більш велелюдно на майдані було 8 січня, коли всіх кам’янчан і гостей міста запросили разом поспівати колядки. Крім того, різдвяну виставу підготувала театр-студія «Лінк». Також виступали художні колективи «Петридава», «Красниця», хор ветеранів «Квітка на камені», вихованці дитячої хорової школи, представники Духовної ради міста та інші. А от кам’янецькі ресторатори частували всіх охочих кутею, узваром, чаєм і різними смаколиками.

Святкування на майдані ВідродженняТа все ж найбільше уваги (причому не лише краян, а й декількох загальнонаціональних телеканалів) привернула недільна хода «Почет трьох царів» із театралізованими дійствами. Від Старого міста до костелу Пресвятого Серця Ісуса Христа (РКЦ), що на Нігинському шосе, пройшлися близько тисячі учасників. Організатор цієї ходи – отець Юрій Молевський, автор сценарію – сестра Неля Куцак, головний костюмер – сестра Анна Коваль-Трач. Хода мала два значення: 6 січня у римо-католиків свято Трьох царів, а в православних і греко-католиків – Свят-вечір, тож містяни різних конфесій могли об’єднатися. Щоправда, ходу перенесли на неділю, 10 січня, аби більше людей змогли взяти в ній участь.

Вертеп на території костелу Пресвятого Серця Ісуса Христа щороку вражає кам’янчан своїми розмірами. Але цього разу він замахнувся на потрапляння до Книги рекордів України. Його площа – 729 квадратних метрів, у ньому знаходяться 89 фігурок і 16 живих тваринок, серед яких і ослик з овечками. Ввечері з підсвічуванням – це особливо красиве видовище.

Вертеп на території костелу Пресвятого Серця Ісуса ХристаЧим особливий цьогорічний вертеп, ми запитали в речника парафії Олени Коротнюк.

– Насамперед з-поміж попередніх вирізняється розмірами та кількістю фігурок, – розповідає вона. – Загальна тематика вертепу, звісно, Різдво Христове, але цьогоріч є додаткова тема української родини, що відзначено відповідними експозиціями. Адже, як кажуть, коли сильна родина, то й сильна Україна.

Заявку до Книги рекордів України ми подали з метою показати, як організовуємо вертеп, і спонукати інших створювати щось схоже.

Чи записали кам’янецький вертеп до Книги рекордів України, стане відомо сьогодні.

Чимало колядували і в селах району. Майже скрізь традиційно збиралися найспівочіші голоси, аби привітати односельчан. Зокрема, депутат Колибаївської сільради Тетяна Захарова розповіла нам про колядки вихованців Смотрицького сільського клубу на чолі з організатором Романом Захаровим:

– Господарі дворів радо зустрічали гостей, запрошуючи колядувати саме в домі, за що щедро пригощали та обдаровували. Але було дивно та прикро, коли колядники на порозі, а деякі господарі замикають двері, вимикають світло або промовляють: «Нині коляда не в моді!». Повага і любов до традицій українського народу має жити. Адже, прославляючи народження Христа, створюється родинна атмосфера, світлий настрій. Вважається: чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік.

Як написав у своїй колядці «Вифлеєм» поет-пісняр Кость Москалець (пісня відома у виконанні Тараса Чубая): «Але кожен по-своєму, ми дійдем до Вифлеєму». І, певно, цей шлях не закінчується з різдвяними святами.