Четвер, 28 Березня 2024 р.
11 Березня 2016

…І ШТРАУСИ НА «ДЕСЕРТ»

…І ШТРАУСИ НА «ДЕСЕРТ»Скрипка й акордеон – це незвичне поєднання навіює думки про романтичні мелодії десь на вулицях Парижа. Однак відомій скрипальці Лідії Футорській та акордеоністу Сергію Хоровцю до снаги музична палітра цілої Європи.

5 березня в Картинній галереї цей неординарний львівський дует влаштував для кам’янчан імпровізовану мандрівку, частуючи музичними «смаколиками» різних країн і викликаючи кожним твором цілий спектр емоцій – від романтичної замріяності до глибокого смутку. А неймовірно віртуозні прийоми гри на скрипці Лідії Футорської викликали захват і бажання аплодувати просто посеред твору.

Уже з перших нот святковий настрій створили дві мазурки Генрика Венявського – мабуть, за Польщі під таку музику витанцьовувала на балах кам’янецька шляхта. Слідом музиканти представили цілу низку творів українських композиторів із програми «Українські акварелі». «Думка-шумка» Миколи Лисенка навіяла ностальгію за героїчними часами козацтва, а музика сучасного класика Мирослава Скорика відносила то до гарячої Іспанії («Іспанський танець»), то на верхівки Карпат («Гуцульський танець»), його «Елегія», присвячена Небесній сотні та Героям війни на сході, викликала болісні спогади, а знаменита щемлива «Мелодія» викликала сльози навіть у чоловіків.

Під час концерту, що за настроєм нагадував швидше невимушені дружні посиденьки у шляхетському салоні (цьому сприяв і сам інтер’єр залу галереї), прозвучали відомі твори Моцарта, Мейтуса, Бацціні, Шопена, Щедріна, Хачатуряна, Паганіні, Радецького. А наостанку гарним весняним дарунком для кам’янчанок у переддень жіночого свята став музичний «переліт» до Відня під ніжні й радісні вальси і польки батька та сина Штраусів.

Організатори концерту – Клуб поціновувачів оперного мистецтва та класичної музики «Секвенція» – обіцяють, що наступні концерти будуть не менш цікавими, тож стежте за анонсами.