Субота, 20 Квітня 2024 р.
25 Березня 2016

ДЕГУСТАЦІЯ ПОЕТИЧНИХ ФРЕШІВ

Іван АндрусякПоезія – на вулиці, в залах і кав’ярнях. Під час цьогоріч започаткованого поетичного фестивалю «Поділля Open», який проводився 18-20 березня, кам’янчани мали можливість і знаних митців послухати, і себе показати. Заходи організовувала міська централізована бібліотечна система.

Дату обрали напередодні Всесвітнього дня поезії, який відзначається 21 березня. Урочисте відкриття фестивалю відбулося прямо на вулиці Соборній. Там же, крім місцевих авторів, з’явилися й відомі гості: головний редактор видавництва «Фонтан казок» Іван Андрусяк, відомий дитячими і дещо «розбишацькими» творами; поетеса і волонтерка Олена Задорожна, котра у своїх віршах переважно описує нинішню ситуацію на фронті, а також наші талановиті земляки Сергій Пантюк і Євгенія Заславська, котрі частенько навідуються до Кам’янця. Згодом митці перебралися у затишніший бібліотечний зал.

Ніна Фіалко (ліворуч). Фото Лілії СидоренкоНаступного дня тернопільська письменниця Ніна Фіалко виступила у бібліотеці-філії №2 та харчовому коледжі, де колись навчалася. Кондитер за фахом, Ніна Іванівна почала писати свої романи вже у поважному віці.

На жаль, у суботу на один час наклалися три заходи. Поціновувачам літератури довелося постати перед вибором: познайомитися із молодою київською письменницею Юлією Вротною в арт-кафе «Щасливий кіт», долучитися до дитячої компанії, котра спілкувалася з Іваном Андрусяком та Сергієм Пантюком у бібліотеці-філії №6, чи прийти на зустріч із хмельничанином Віталієм Міхалевським у Центральну бібліотеку. Останній у нашому місті буває доволі часто (та й родом він із с.Подільське, що на Кам’янеччині). Але лірика Міхалевського не може не захоплювати. Про це свідчить хоча б той факт, що свою поетичну збірку «Цукерково-букетні вірші» автор перевидав уже вчетверте.

Поетична дегустація «Зорепадного фрешу» – так назвали зустріч у кав’ярні готелю «Рейкарц» зі згаданими вже поетами та Андрієм Білецьким, який під псевдонімом Вар’ят пише дотепні вірші.

Отримали можливість проявити себе і місцеві письменники, поети, декламатори та співаки. Особливо активни-

ми були представники творчого клубу «Ліра».

Найбільше публіки зібрав конкурс читців «Поетична весна – 2016». Учасники змагалися у трьох вікових категоріях. Серед тих, кому до 15 років, перемогла Ольга Гораш; 16-35 років – Олександра Хітрова; понад 35 років – Тетяна Дорошенко. Гран-прі конкурсу здобула учениця Дарина Калинюк.