Субота, 20 Квітня 2024 р.
8 Квітня 2016

ГАНИЦЬКИЙ БИ НИМИ ПИШАВСЯ

Найвитонченіше змагання розгорнулося 31 березня в залі дитячої музичної школи ім.Т.Ганицького: тут уже вдруге відбувся Всеукраїнський конкурс виконавців на струнно-смичкових інструментах ім.Тадея Ганицького.

Микола Нечитайло та концертмейстер Ганна КасапчукУчні музичних шкіл із п’яти областей України змагалися у віртуозності в номінаціях «Скрипка», «Альт», «Віолончель» і «Контрабас». Організаторами конкурсу, крім самої музичної школи, виступили департамент гуманітарної політики, Хмельницьке музичне училище ім.В.Заремби та управління культури ОДА.

На початку перед учасниками виступили лауреати попереднього конкурсу, що відбувся два роки тому. За цей час вони значно виросли як музиканти.

Професійне журі, складене з викладачів Тернопільського, Чернівецького, Хмельницького, Рівненського музучилищ та інституту мистецтв Прикарпатського національного університету, відзначило, що деякі учасники можуть гідно представити Україну навіть на міжнародній сцені.

Першість майже в усіх номінаціях вибороли чернівчани. А от Кам’янець гідно представив учень ДМШ ім.Т.Ганицького Микола Нечитайло, котрий виборов друге місце серед скрипалів у старшій групі (викладач Галина Шопа).

– Наш конкурс – єдиний у регіоні, в якому представлено всі інструменти струнно-смичкової групи, і його внесено до реєстру конкурсів, затверджених до проведення Міністерством культури, – зазначає директор ДМШ ім.Т.Ганицького Ганна Касапчук. – Сам рівень конкурсу вже вийшов за межі регіонального, тому наступного разу, а це буде за два роки, ми плануємо значно розширити географію учасників.

Конкурс імені Тадея Ганицького є ще одним прекрасним способом вшанувати засновника музичної школи в Кам’янці-Подільському, котрий сам був знаним у Європі скрипалем-віртуозом, композитором і педагогом, що розробив методики навчання гри на скрипці.

А вже 22-23 квітня в Кам’янець-Подільській музичній школі відбудеться Всеукраїнський конкурс юних піаністів під патронатом заслуженого артиста України Юрія Кота.


КАМ’ЯНЧАНИ – ПОЗА КОНКУРЕНЦІЄЮ

З цілим оберемком нагород повернулися учні музичної школи ім.Тадея Ганицького та хорової школи з міського відкритого конкурсу піаністів, що відбувся 31 березня в м.Дунаївці.

У виконавській майстерності змагалися найкращі учні музичних шкіл Дунаївців, Кам’янця-Подільського та Нової Ушиці.

У молодшій групі беззаперечною переможницею стала учениця музичної школи Дарія Печенюк (викладач Наталія Марусик), а друге місце розділили учениця цього ж викладача Дарія Гнапінська та учениця хорової школи Анастасія Гайсюк (викладач Світлана Слонецька).

У старшій групі найвищу сходинку посіла учениця хорової школи Діана-Марія Марчук (викладач Світлана Слонецька), другу сходинку розділили її колега з хорової школи Поліна Токарчук (клас Ольги Пастух) та учениця музичної школи Єлизавета Сосюк (викладач Наталія Марусик). Четверту сходинку посів учень музичної школи Дмитро Чорний (викладач Галина Студенець).