Четвер, 28 Березня 2024 р.
15 Квітня 2016

ВІДКРИТТЯ ТУРСЕЗОНУ ПРИТЯГУВАТИМЕ МАГНІТОМ І ЛІТАКАМИ

ВІДКРИТТЯ ТУРСЕЗОНУ ПРИТЯГУВАТИМЕ МАГНІТОМ І ЛІТАКАМИЧерез тиждень очі в кам’янчан і гостей міста, мабуть, розбігатимуться у різні боки. Відкриття туристичного сезону в місті потішить різноманітністю святкових заходів. Про це 12 квітня розповідали у прес-центрі міськради заступник міського голови Вадим Савчук і директор департаменту гуманітарної політики Альона Кузема.

ЧЕКАЄМО ТУРИСТА…

Ще з 1 квітня в місті працюють «ревізори» – студенти спеціальності «Туризм» національного університету ім.Івана Огієнка. Вони перевіряють заклади харчування. Найкращим у день відкриття турсезону вручать відзнаку «Привітне місто».

НЕБО КЛИЧЕ

Про перший для Кам’янця фестиваль малої авіації розповіли його організатори – підприємець Ярослав Крочак і голова Прикарпатської асоціації малої авіації Ігор Табанюк. Раніше такі фестивалі розпочиналися 1 травня, тож тепер Кам’янець відкриє сезон, польоти відбуватимуться 23 квітня. Очікується приліт на кам’янецький аеродром близько 20 літаків. Охочі, зокрема діти, зможуть зблизька на них подивитися, доторкнутися, а то й піднятися в небо. Щоправда, остання можливість буде платною, хіба що хтось із пілотів відзначиться благодійністю.

– Ціна залежатиме від рішення пілотів, адже це буде не бізнес, а лише компенсація витрат на пальне, – запевняє Ігор Табанюк. – Також планується приліт зі Львова літака АН-2, який організовуватиме стрибки з парашутом. Торік стрибок коштував 1200 гривень, якщо він перший у житті. Наступні, при наявності сертифіката, вже вдвічі дешевші. А взагалі, щоб у Кам’янці розвивати стрибки з парашутом, треба мати на місці літак та обладнання.

ДЛЯ ЖУРНАЛІСТІВ, КРАСУНЬ І ЛЮБИТЕЛІВ ІСТОРІЇ

21-23 квітня відбудеться І Кам’янець-Подільський медіа-форум. На учасників чекають лекції, майстер-класи, семінари за участі відомих журналістів: Наталії Щуки (телеканал «1+1»), Романа Скрипіна і Анастасії Станко («Hromadske.tv») та інших. Реєстрація учасників відбудеться 21 квітня, до 13.00, у прес-центрі міськради.

23 квітня в готелі «Рейкарц» відбудеться Міжрегіональний фестиваль краси, професійної косметики, прикрас та аксесуарів «Ретро 30-50-х років», організований ГО «Спілка майстрів краси України».

У Старому місті влаштують ретро-фотомайданчики, на яких відтворять життя Кам’янця на рубежі XIX-XX століть. Антураж створять завдяки старим речам, меблям, історичному одягу. Доповнить ретро-картину колекція автомобілів від приватних колекціонерів міста та тернопільського клубу ексклюзивних автомобілів «Ретро-кортеж».

На території фортеці відбудеться фестиваль експериментальної археології «Історичний пікнік». Охочі зможуть власними руками спекти хліб у печі, розфарбувати щит, виготовити горщик, змайструвати стрілу, лук тощо.

РЕЧНИК УСЕ РОЗПОВІСТЬ

ВІДКРИТТЯ ТУРСЕЗОНУ ПРИТЯГУВАТИМЕ МАГНІТОМ І ЛІТАКАМИГоловним майданчиком виступів стане майдан Польський ринок, де гратимуть, танцюватимуть і навіть ставитимуть театральні постановки. Чимало заходів відбудеться і на Руській брамі: виставки, реконструкції, вечір відеопоезії тощо.

Саме в день відкриття турсезону розпочне роботу кам’янецький речник на дзвіниці Ратуші. Він щодня, о 12.00, сповіщатиме про події, що відбуваються в місті.

Ну, і вже традиційно Кам’янець спробує зафіксувати черговий рекорд України – найбільший сувенірний магнітик розміром 2х1,25 м. Причому в нього буде своя фішка – технологія доповненої реальності (дозволяє поєднувати матеріальні та віртуальні об’єкти на екрані). Охочі зможуть придбати міні-копії такого магніту.

Ще кам’янчан закликають приєднатися до благодійної акції «За тиждень – Великдень!». На площі біля Ратуші стоятиме величезна корзина, в яку 23 квітня можна поставити гостинці для наших земляків у зоні АТО. Зокрема, народні майстрині запросять дітей розмалювати біля кошика великодні галунки.

На брифінгу пролунала інформація, що очікувана цьогоріч кількість туристів збільшиться вдвічі, але заходи організовуються водночас і для самих кам’янчан.

Програма заходів на 22 квітня

15.00 – відкриття кав’ярні «Love story» (Лебедине озеро)

16.00 – благодійна акція для дітей-сиріт від клубу ексклюзивних автомобілів «Ретро-кортеж» (площа Польський ринок – вулиці Старого міста)

19.00 – вечір відеопоезії та прози «Література в короткому метрі» (НІАЗ «Кам’янець»).

Повну програму відкриття турсезону читайте у наступному номері.