Субота, 27 Квітня 2024 р.
6 Травня 2016

«МАНДРІВКА КАМ’ЯНЦЕМ» ПОБАЧИЛА СВІТ

«МАНДРІВКА КАМ’ЯНЦЕМ» Кожен мандрівник, який поважає себе і місце, яке збирається оглянути, перед початком знайомства з новим і незвіданим насамперед купує путівник. Напевно, в кожного з нас разом із фотографіями з подорожей на полицях зберігаються путівники, котрі допомагали мандрувати цікавими місцями, а тепер освіжають незабутні спогади. Попри все розмаїття туристичної літератури про Кам’янець-Подільський, на жаль, так і не було випущено простого, доступного, зручного і продуманого путівника містом.

Так було до 29 квітня. Але саме цього дня у видавництві «Абетка» (директор Ярослав Сисин) відбулася презентація путівника «Мандрівка Кам’янцем», автором якої став наш колега, Почесний краєзнавець України Олег Будзей.

Нинішній путівник значно відрізняється від книги Олега Васильовича «Вулицями Кам’янця-Подільського», виданої 11 років тому.

– Якщо там були окремі нариси про майдани, вулиці, провулки, то теперішнє видання – це цільна екскурсія містом. Грубо кажучи, в стилі «подивіться направо, подивіться наліво», хоча, звісно, не так примітивно, – розповів на презентації автор. – Починається маршрут із майдану Відродження, після ознайомлення з Новим планом уся увага зосереджується на Старому місті. Добряче ним попетлявши, заглянувши до Польської та Руської брам, Кафедрального костелу, вірменських кварталів, Старого та Нового замків, втомлені мандрівники завершать ознайомлення з «Квіткою на камені» біля Ратуші та новітнього надбання Польського ринку – скульптури туриста.

Путівник розбито на п’ять розділів: «Новий план», «Від мосту до костелу», «Від костелу до фортеці», «Стара фортеця», «Від фортеці до Ратуші». Кожен розділ відкривається картою з позначенням на ній описаних далі об’єктів огляду. Якісними кольоровими світлинами видання забезпечили аж 9 фотографів. Не забуто й давні знімки.

– Книжку можна читати з будь-якого місця. І навіть «її можна взагалі не читати, обмежившись ілюстраціями», як пожартував у передмові до однієї зі своїх книг український філософ Мирослав Попович, – каже Олег Будзей. – Звісно, в невеликому виданні важко охопити весь Кам’янець, надзвичайно багатий на пам’ятки, історичні події та постаті. Тому увагу звертав на найголовніше.

Мені дуже приємно було працювати із видавництвом «Абетка» – директором Ярославом Сисиним (саме йому належить ідея путівника), головним редактором Любов’ю Скоб’як. Саме завдяки професійній праці «Абетки», путівник вийшов яскравим, таким, що 68-сторінкову книжку приємно взяти в руки (отже, гарно потрудилася художник-дизайнер Катерина Кравцова).

Доброю новиною є і те, що видавництво при високоякісній поліграфії зуміло забезпечити в наші сутужні часи доволі демократичну ціну путівника – всього 35 гривень.