Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Червня 2016

ЗА НИМИ – МАЙБУТНЄ

Не просто пливти за течією, а власними зусиллями і талантами творити навколишній світ. Молоді кам’янчани, які живуть за таким принципом, встигають не лише успішно поєднувати роботу, захоплення, навчання і громадську діяльність, але й надихати на нові звершення інших. Чим живуть, про що мріють і як усе встигають активні дівчата і юнаки Кам’янця, ми дізнавалися напередодні Дня молоді.


Арсеній ДАНИЛЕНКО

Арсеній ДАНИЛЕНКО, 27 років: «Треба постійно розвиватися фізично, розумово, культурно та духовно»

Спортсмен, екскурсовод, актор, музикант, активіст, тренер – це все про Даниленка. Знайти прогалину в його щоденному графіку практично неможли-во. Як і не звернути уваги на красиве, фізично загартоване тіло Арсенія. Інтенсивні тренування, робота над фізичною формою та пропаганда серед кам’янчан спорту і самовдосконалення стали стилем життя для хлопця. 

Світогляд і духовний світ Арсенія сформували історія, музика і театр. Він залюбки проведе вам екскурсію рідним містом, бо ще під час навчання на історичному факультеті національного університету імені Івана Огієнка захопився історичним минулим Кам’янця-Подільського і став екскурсоводом. Крім того, будучи студентом, грав у рок-гурті «Thrasher», брав участь у виставах аматорського молодіжного театру «Лінк» і був у його складі, коли театр здобув звання народного.

Саме Арсеній став ініціатором створення в місті пунктів так званого буккросингу – вільного обміну книгами, що досить поширений у багатьох європейських містах.

 – Я подумав, що і в Кам’янці мають бути точки буккросингу. Першу разом із власником стейк-хаусу «Лондон» Георгієм Телятицьким ми облаштували в телефонній будці біля закладу. На жаль, мешканці поки що не готові до таких проектів – книги просто порозкрадали. Втім ми не здаємося – нещодавно зробили ще один буккросинг-пункт у «Кав’ярні на Зарванській».

Взявся Арсеній нести в маси і фізичну культуру. Він гуртує кам’янецьку молодь, демонструючи на власному прикладі, що спорт – це велика сила, здатна зміцнити здоров’я, тіло і дух. Сьогодні Арсеній Даниленко координує в місті такий різновид масових культурних занять, як Street workout, яким почав займатися ще 2011 р. Офіційний рух Street workout у Кам’янці-Подільському стартував з акції «За здоровий спосіб життя», організованої Арсенієм 2012 р. Своїм спортивним досвідом Даниленко ділиться із відвідувачами Центру лікування хребта та суглобів «Кінезис», працюючи там реабілітологом.

– Я радий допомогти порадою на тренуванні. Мрію відкрити власний зал для кроссфіту. Це універсальна фізична підготовка з елементами важкої атлетики, гімнастики, бігу на довгі дистанції, греблі, лазіння по канату, роботи з гирями тощо. Цей спорт готує справжніх «бетменів» у реальному житті. Наразі набрав групу вихованців і треную їх поки що на свіжому повітрі. А 10 липня, до речі, організовую змагання з крос-сфіту на спортмайданчику «Нової Будови». Це буде цікаве видовище, яке покаже, хто із кам’янецьких спортсменів може претендувати на звання найбільш фізично підготовленої людини міста.


Олександр ЦИМБАЛЮК

Олександр ЦИМБАЛЮК, 28 років: «Я роблю життя яскравішим»

Активіст у всіх значеннях цього слова. У сферу його захоплень входять спорт, туризм, література, театр, музика. А ще він – активний волонтер і благодійник.

Така різнобічна діяльність базується на простому принципі: «Якщо чогось хочеш – варто спробувати. Навіть через проблеми не залишай розпочатого».

Хлопець обожнює подорожувати Україною та іншими країнами світу, в пріоритеті – походи в гори і велопоходи, відвідує різноманітні фестивалі та намагається не пропустити жодних важливих подій міста і країни. Також захоплюється верховою їздою.

Крім того, Олександр є постійним учасником українсь-ких і міжнародних кубків «Мафії». Професійно займається цією психологічною грою вже 4 роки.

Колись співав у хорі, закінчив художні курси, вміє грати на гітарі, вже майже рік опановує і фортепіано.

Багато років займався в театральних студіях Одеси, Києва і Львова. Незважаючи на часті переїзди з міста до міста, всюди знаходив акторів-однодумців. Репетирує і сьогодні.

Знаходить час і на постійний розвиток та самовдосконалення, вивчає іноземні мови: знає польську, «добиває» англійську до розмовного рівня, читає різноманітну літературу та відвідує психологічні курси і тренінги. А ще займається фрилансом – перекладає документи, пише робочі листи польською мовою.

При цьому його основну роботу в ТОВ «Модуль-Україна» творчою не назвеш.

– Нічого особливого, з понеділка до п’ятниці, з 8-ї до 17-ї, – каже хлопець. – Але великий плюс, що професійна діяльність пов’язана з висотою, яка мене так захоплює. Екстрим – це моє!                

Олександр Цимбалюк також займається благодійністю та волонтерством. Співпрацює із кам’янецькою благодійною організацією «Волонтери К-П», допомагає у концертах класичної музики, був координатором першого в місті соцпроекту «Твоя країна».

– Мені більше подобається творити щось корисне для соціуму, ніж бути глядачем чи споживачем. Завжди отримую задоволення від участі у благодійних і соціальних проектах, тому радо беруся і за організаторську, і за волонтерську роботу. Така діяльність надихає, бачу в ній сенс, планую і далі робити все можливе, щоб світ став хоч на краплину кращим. Вірю, що мій позитив дає людям надію на краще та віру в себе.


Іванна ШЕПТИЦЬКА

Іванна ШЕПТИЦЬКА, 21 рік: «На творчі пошуки мене надихають люди, світлини, музика…»

Жодної хвилини своєї молодості марно не витрачає і 21-річна студентка Іванна. Поки хтось ледве знаходить бажання і наполегливість для успішного навчання у виші, дівчина, крім цього, встигає професійно займатися журналістикою, писати художні твори, пробувати себе у фото, подорожувати новими містами, а ще – вкладати душу в кожну нову роль, зіграну на сцені театру-студії «Лінк».

– На творчість мене надихає атмосфера, що створюється людьми, світлинами, музикою та власним настроєм, – ділиться Іванка. – Натхнення також дарують Карпатські гори та нові, незвідані досі міста й місця.

Найбільше щастя Іванці приносить можливість дарувати кам’янчанам шматочок мистецтва. Це вона робить у театрі. Виконувати ролі почала з 2013 р. Також встигла спробувати себе у фаєр-мистецтві та вуличному театрі під час відкриття турсезону-2014.

– Торік ставили трагедію «Запитай колись у трав…» Ярослава Стельмаха, де мені довелося зіграти роль Клави, молодогвардійця. Наразі допрацьовуємо комедію «Шахрайки», прем’єра якої відбудеться 29 червня. В комедії маю одну із головних ролей – авантюристки Жульки.

Розвивається Іванка і як письменниця – в альманасі «White Phoenix» публікуються її художні твори й рецензії. Та паралельно із захопленнями наполегливо працює Шептицька і за професією, яку опановує в національному університеті, – на ниві журналістики. Із першого курсу дописувала в студентську газету, згодом посіла місце головного редактора факультетської газети. Практикувалася в ТСН і на радіо «Свобода», а наразі новини Кам’янця висвітлює в Інтернет-виданні «20 хвилин».


Дмитро БОЙКО

Дмитро БОЙКО, 26 років: «Цікавлюся всім, крім політики»

Як зізнався Дмитро, відчуває себе на 17-18 років, адже ентузіазму до організації різних починань і змагань у нього хоч відбавляй.

Хлопець здобував освіту на біотехнологічному факультеті ПДАТУ, але любов до фізичної активності привела на кафедру спорту і спортивних ігор К-ПНУ імені Івана Огієнка, де працює лаборантом.

Дмитро є головним організатором міських змагань із бадмінтону і настільних ігор. Займається настільним тенісом, фризбі, а також шахами й шашками, неодноразово ставав призером обласних змагань. Нещодавно повернувся з чемпіонату України із шашок. Є капітаном найсильнішої міської команди з «Брейн-рингу» – «На колесах». Крім захоплення багатьма видами спорту, Бойко цікавиться і краєзнавством. Часто проводить різноманітні квести та активно мандрує околицями рідного краю як на велосипеді, так і пішки.

– Хочеться долучити нашу молодь до нових нестандартних проектів, – зазначає Дмитро, – створювати об’єднання між університетами за вподобаннями, для прикладу, як спортивні ігри між Оксфордом і Кембриджем. Щоб студенти нашого міста у вільний час могли не лише відпочивати, але й розвиватися.

 

Тетяна Бобрик, Юлія Таїрова