Четвер, 25 Квітня 2024 р.
24 Червня 2016

SURSUM CORDA – ВГОРУ СЕРЦЯ

З червня в Кам’янці-Подільському на урочистості, присвяченій Пресвятому Серцю Ісуса Христа, серця численних присутніх підносилися вгору, в небо. Велетенська споруда храму, зведена за проектом і під авторським наглядом відомого не лише в Україні архітектора Віктора ЯВОРСЬКОГО, вражала піднесеністю та вишуканістю пропорцій і декоративного оздоблення.

Санктуарій ззовні

Для проектування надзвичайного архітектурного комплексу були запрошені фахівці фірми «Проект Менас», серед яких упродовж усього періоду створення ансамблю працювали: головний інженер проектів Віталій МІДЗЯНОВСЬКИЙ, інженери Наталія ГЛОВІНСЬКА, Василь ЄГОРОВ, Андрій МОСТОВИК.

У процесі підготовки і затвердження проектної документації суттєву допомогу надавали перший заступник міського голови Григорій ГОРШУНОВ, тодішній заступник міського голови Станіслав СТОЯНОВСЬКИЙ, а також директор Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» Василь ФЕНЦУР.

Вписуючи стрункі лінії в небо, Віктор Яворський вирішив надскладне завдання, що передбачало збереження архітектонічних об’ємів існуючої цвинтарної каплиці та перетворення її на великий за розмірами і масштабністю костел. Блискуче вирішені завдання дозволили зберегти традиційну для католицьких споруд форму храму, в основі якої символічно закладений видовжений хрест. Величі споруді надають по-готичному стрункі вежі, що фланкують головний вхід до храму і символізують постаті апостолів Петра і Павла, а також домінантний гранчастий купол над середохрестям головних об’ємів. Майстерні мозаїчні панно, виконані під керівництвом художника Володимира КАРВАСАРНОГО, прикрашають чільний фасад, центральною частиною якого є круглий вітраж з образом Пресвятого Серця Ісуса. Вся композиція присвячена і зображує Пресвяту Трійцю. Круглий центральний і бокові вітражі виконані студентами-художниками Кам’янець-Подільського національного університету ім.Івана Огієнка під керівництвом викладача, спеціаліста з художньої обробки скла Ірини КЛЯПЕТУРИ. Роботами студентів університету, реставраторів творів мистецтва можна насолоджуватися в інтер’єрі храму: це образи 12 апостолів – копії робіт фламандського художника доби бароко Пітера Пауля Рубенса, виконані під керівництвом викладача кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва університету, фахового реставратора Олександра ВІШТАЧЕНКА.

Головна нава храму вирізняється інсоляцією в двох рівнях. Це допомагає досягнути ефекту вишуканості, цілісності, де гармонійно пов’язані архітектурні елементи споруди: колони, арки, вівтар, хори, декоративне оздоблення. Стіни і кесонована стеля вирішені в пастельних тонах, темно-червоні колони і сіра підлога народжують атмосферу спокою і молитовного зосередження.

Санктуарій всередині

Внутрішнє опорядження костелу вражає метафоричною наповненістю, яка розкривається в символічному паломництві від святого до святого, від реліквії до реліквії мощей цих святих, вмонтованих у колони головної нави. За задумом настоятеля храму о.Єжи Молєвського, мощі святих провадять до центрального вівтаря, де відбувається найголовніше дійство – безперервне поклоніння Пресвятим Дарам, Тілу Господа Ісуса Христа, що відповідає вимогам до автентичного Санктуарію.

Правлячий єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії, Його екселенція Леон ДУБРАВСЬКИЙ урочистим декретом надав комплексу статусу Санктуарію Пресвятого Серця Ісуса Христа.

Упродовж зведення архітектурного ансамблю, який складається з храму Пресвято-го Серця Ісуса та молодіжного духовного центру єдності ім.Св.Івана Павла II, основним будівничим-виконробом був Олексій МИКОЛАЄНКО. Він керував робітничими бригадами, в яких активну участь брали віруючі римо-католицької громади. Суттєву допомогу надавали доброчинці з України, Німеччини, Польщі, Голландії, США та ін.

Перефразовуючи відоме твердження «Ars longa, vita brevis est» («Життя коротке, мистецтво вічне»), можна з упевненістю сказати, що там, де є віра в Бога, справжнє мистецтво буде вічним. Хочеться вірити, що в Кам’янці-Подільському й надалі розвиватимуться прекрасні традиції створення сакральної архітектури і творів мистецтва, бо, як відомо, це місто, яке полюбляють ангели.

Символічно, що завершення будівництва і надання статусу Санктуарію відбулося напередодні Дня архітектури України, яке відзначається 1 липня. З цієї нагоди хочеться привітати всіх фахівців галузі з професійним святом! Звершень вам і творчих досягнень!

Наталія УРСУ, доктор мистецтвознавства, професор Кам’янець-Подільського

університету ім.Івана Огієнка.