Субота, 20 Квітня 2024 р.
7 Жовтня 2016

ЯКОСЬ У 17 СТОЛІТТІ…

У минулі вихідні наша Стара фортеця прокинулась у XVII столітті й упродовж трьох днів жила справжнім військовим життям. Її ворота відчиняли з церемоніями, на її території проходили військову муштру, варили середньовічні страви, змагалися в лучних турнірах (і не тільки) близько півтори сотні учасників Міжнародного військово-історичного фестивалю «Schola militaria».

Фото Петра Ігнатьєва

Їхньою головною метою було реконструювати будні прикордонного укріпленого пункту, а саме – військовий попис, під час якого перед очі старости поставали всі військові підрозділи, що перебували в його розпорядженні. Протягом кількох днів проводився огляд бойового стану частин, їхнє навчання та доукомплектування. І це все з натхненням було відтворено реконструкторами з України (Кам’янець, Одеса, Київ), Польщі та Чехії.

Навіть «доукомплектування» здійснили: за пропозицією організаторів, декілька чоловіків змогли відчути себе в ролі вояків XVII ст., адже в Старому замку працювала мобілізаційна команда.

Фото Петра ІгнатьєваУчасники фестивалю своїми показовими вправами порадували також пересічних кам’янчан, виступивши на площі біля Ратуші. А зазирнути у глибші історичні прошарки допомогла лекція Павла Нечитайла з археології за матеріалами цьогорічних розкопок.

Організатори фестивалю – міське військово-історичне товариство та державний історичний музей-заповідник. Керівник обидвох установ та ідейний натхненник фестивалю – Олександр Заремба.

Якщо ви все ж таки пропустили це видовищне дійство, радимо зазирнути в соцмережі, які рясніють колоритними фоторепортажами з фестивалю.