П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Жовтня 2016

ЛІСТ ПОВЕРТАЄТЬСЯ ДО КАМ’ЯНЦЯ

Новостворене Всеукраїнське музично-історичне товариство на честь композиторів Ференца Ліста і Фридеріка Шопена поповнило культурне середовище нашого міста.

Засновниця й голова товариства – Людмила Вольська – піаністка, Лістознавець та Шопенознавець, котра присвятила своє життя дослідженню й популяризації життя і творчості цих всесвітньо відомих композиторів, а особливо їхніх зв’язків з Україною.

Загальновідомо, що видатний австрійський романтик Ференц Ліст майже цілий рік гастролював по Україні, а в березні 1847 р. дав концерт у Кам’янці-Подільському. Наступного року виповниться 170 років із цієї доленосної для Ліста поїздки, тож у планах товариства провести низку культурно-просвітницьких заходів. У травні, до Дня Європи в Україні, відбудеться музично-історичний фестиваль, однією з локацій якого стане Руська брама. Також у планах – встановити меморіальну дошку на історичному факультеті К-ПНУ ім.І.Огієнка, де 170 років тому відбувся кам’янецький концерт Ліста.

А вже наступної суботи, 22 жовтня, товариство запрошує на перший благодійний концерт із нагоди 205-ї річниці з дня народження Ліста. Захід відбудеться в залі коледжу культури і мистецтв о 17.00. У слухачів буде нагода не лише насолодитися фортепіанною музикою Ліста й Шопена у блискучому виконанні Людмили Вольської, але й познайомитися з пісенною творчістю Шопена у виконанні Олени Прядко (сопрано), а ще – послухати захопливі історії про життя обидвох видатних романтиків. Зібрані кошти будуть спрямовані на створення музею цих композиторів у Кам’янці-Подільському.

Засновники товариства сподіваються на підтримку шанувальників класичної музики та історії рідного міста і не сумніваються, що заходи товариства стануть додатковим приводом для популяризації Кам’янця-Подільського як важливого європейського культурного центру.