П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
9 Грудня 2016

ВІД СВІТЛА ПОРТРЕТИ ОЖИВАЮТЬ

Оновлену Велику залу Галереї мистецтв і нову експозицію «Світський портрет XVIII-XIX століття» було представлено кам’янчанам колективом Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника 7 грудня.

Фото Петра Ігнатьєва

На стінах найбільшої зали галереї змонтовано сучасну підвісну систему для експозицій, а найголовніше – це професійне освітлення німецького виробництва, яке тепер підсвічує кожну картину.

– Декілька років тому я потрапив на виставку портретів в один відомий музей, – розповідає директор музею Олександр ЗАРЕМБА. – Був вражений, бо замість портретів побачив людей – майже живих, об’ємних, з емоціями. Але ж і в нас картини не гірші – чому ж нема такого ефекту? І, проаналізувавши, зрозумів, що дуже багато залежить від того, як підсвічені полотна.

Один доторк до вимикача – і просто на очах у присутніх портрети «ожили» і з’явилося навіть дещо містичне відчуття, наче люди з портретів уважно дивляться на тебе. Нове освітлення оцінив і присутній на презентації міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, котрий зазначив, що надалі таким же чином слід обладнати й усі інші зали Галереї мистецтв.

Заслуговують на увагу й самі картини, адже більшість із них виставлено вперше. 13 із 19 робіт понад століття зберігались у фондах музею у вкрай пошкодженому стані. Лише тепер вони були відреставровані викладачами й студентами кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мис­тецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ ім.Івана Огієнка. Оформлені в гарні рами, тепер ці полотна є перлинами музейної колекції творів живопису.

До слова, на сьогодні з 1,5 тисяч картин, що зберігаються у фондах, відреставровано поки що трохи більше як сто, тож у музею та реставраторів попереду ще роботи на довгі роки, аби пошкоджені картини могли бути виставлені в галереї. Зокрема, вже у січні відбудеться відкритий захист магістерських робіт студентів-реставраторів, і до музею буде передано ще п’ять відроджених творів мистецтва.

Напередодні новорічних свят було відреставровано й фасад самої Галереї мистецтв, який до того ж тепер підсвічується.