П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
3 Лютого 2017

НА ЗВУКАХ МУЗИКИ – В МИНУЛЕ

НА ЗВУКАХ МУЗИКИ - В МИНУЛЕ

28 січня у Галереї мистецтв звучала старовинна музика у виконанні юних піаністів із дитячої музичної школи ім.Т.Ганицького класу викладача Наталії Марусик.

Концерт для рідних і друзів на тему «Традиційне музикування в родині Йоганна Себастьяна Баха» був доповнений розповіддю про життя і творчість видатного композитора та музику того часу, яку підготувала викладач теоретичних дисциплін Віталіна Гріньова разом з учнями класу.

Завдяки особливій атмосфері великої зали галереї зі старовинними портретами на стінах, публіка на годину ніби й справді перенеслась у XVIII століття. Враження підсилювали звуки музики, що виконувалася відразу на двох інструментах: на старовинному фортепіано «Neupert» 1906 р., що зберігається в галереї, та електронному фортепіано, нещодавно придбаному для школи завдяки міському голові Михайлу Сімашкевичу та департаменту гуманітарної політики. Як не дивно, саме цей надсучасний музичний інструмент дав змогу відтворити твори Баха у звучанні старовинного клавесина і органа, для яких вони й були написані, і навіть замінити цілий оркестр при виконанні твору для фортепіано з оркестром.

Винагородою юним музикантам за натхненний концерт стала захоплива екскурсія Галереєю мистецтв, під час якої вони ознайомилися з виставленими творами мистецтва і найцікавішими експонатами.


ТЕАТРУ НЕМА, ЗАТЕ БУДУТЬ «БЛАЗНІ»

Постановку опери Леонкавалло «Блазні» та прем’єру української опери буде представлено на цьогорічному оперному фестивалі «Опера в мініатюрі» у Кам’янці.


Про це розповіла ідейна директорка фестивалю, співзасновниця клубу поціновувачів оперного мистецтва «Секвенція», співачка Олена Лютаревич під час прес-конференції «Нові формати оперного мистецтва, або Як залишити оперні таланти в Україні», що відбулася у Львівському прес-клубі.

– В Україні оперні театри є тільки в Києві, Львові та Одесі, а поціновувачі оперного співу живуть не тільки в цих містах, – зазначила Олена Лютаревич. – В Італії, наприклад, мало не в кожному невеликому місті є такий театр, і там ідуть вистави за участі найвідоміших голосів світу. Оперний театр – це дуже великі кошти. Але в нас є чудовий Будинок культури, і щоб він знову став театром, потрібно пройти певний шлях.

Попри відсутність у Кам’янці оперного театру, Олена та її сестра Інга Лютаревич змогли об’єднати поціновувачів оперного мистецтва і класичної музики й не лише регулярно проводити концерти, а й створити оперний фестиваль, що вже два роки поспіль проводиться просто неба.