Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Лютого 2017

ГАЛЕРЕЇ МИСТЕЦТВ – 35

35 років тому, 23 лютого 1982 р., в Кам’янці-Подільському відкрито першу в області Картинну галерею. До наших днів вона зберегла свій статус як відділ історичного музею-заповідника, проте уточнила назву – Галерея мистецтв, оскільки тут зберігаються не тільки картини. Напередодні ювілею, 22 лютого, у великій залі галереї проведено науково-творчий семінар «Мистецьке Поділля: історія і сучасність».

ГАЛЕРЕЇ МИСТЕЦТВ - 35

Першу частину заходу було присвячено вітанням і спогадам про відкриття в місті над Смотричем Картинної галереї. Першими слово взяли господарі – завідувач відділу «Галерея мистецтв» Алла Ковальчук і директор музею Олександр Заремба, далі ювілярів привітали заступник міського голови Вадим Савчук і директор НІАЗу «Кам’янець» Василь Фенцур. Важливою віхою в історії міста охарактеризувала відкриття Картинної галереї Алла Буданцева, яка в 1981-1990 рр. працювала секретарем міськкому Компартії України. На її думку, головна заслуга в тому, що 1982 р. в місті з’явився потужний мистецький заклад, належить тодішнім директорові музею Григорієві Хотюну й першому секретареві міськкому КПУ Олександрові Лєсовому.

У виступах художників Бориса Негоди, Володимира Лашка, Лариси Заярної, Івана Кляпетури пролунали імена як їхніх славних сучасників – Олександра Грена, Дмитра Брика, Збігнєва Гайха, Семена Розенштейна, директора міської дитячої художньої школи Юхима Попсуя, який умілим керівництвом поставив її на ноги, так і давніх митців – фундаторів художньої освіти в місті В’ячеслава Розвадовського та Володимира Гагенмейстера.

Під час другої частини семінару заслухано 9 доповідей із 22 заявлених у програмі. Закриваючи захід, відповідальний секретар музею Руслан Йолтуховський висловив надію, що вдасться видати збірник матеріалів семінару, до якого ввійдуть усі заплановані доповіді.