П'ятница, 29 Березня 2024 р.
5 Травня 2017

ЗІ ЩИТОМ АБО НА ЩИТІ: «ДОЩОВИЙ ФОРПОСТ» ВРАЖАЄ

ЗІ ЩИТОМ АБО НА ЩИТІ: «ДОЩОВИЙ ФОРПОСТ» ВРАЖАЄ

А чи знали ви, що травневі вихідні у Кам’янці-Подільському володіють чарами? Протягом 29 квітня і аж до 1 травня Стара фортеця, свідок декількох епох, знову поринула у середньовіччя. Туди з усієї України на фестиваль «Форпост» з’їхалися поціновувачі культури ХIV-XVI століть з усіма атрибутами того часу: вбранням, танцями, музикою і, звісно, лицарськими поєдинками. Тут на кожному кроці і воїни, і лучники, і стародавні музики, і навіть відьми.

А найвідважніші, як і 500 років тому, міряються силами на ристалищі.

ЗІ ЩИТОМ АБО НА ЩИТІ: «ДОЩОВИЙ ФОРПОСТ» ВРАЖАЄ

Розташування «Форпосту» дещо змістили – тепер він проводився «на валах» (Новий замок). Ця локація дозволила фесту не припинятися навіть уночі. Сотні людей у середньовічному вбранні тут мали напрочуд природний вигляд. Лицарі з різних куточків не лише України, а навіть світу (поляки, німці, болгари та інші) готувалися до боїв: бугуртів (групові бої) та турнірів і 2х2, і 5х5, і «стінка на стінку». Загалом зібралася аж понад сотня учасників. Аби вдягнути всі обладунки, потрібен час та допомога товаришів. Виграє та команда, учасники якої встоять на ногах. Проте після удару дворучним мечем чи сокирою це зробити непросто. Травми в таких боях не рідкість, але обладунки, як кажуть учасники битв, захищають дуже добре. Вага «нарядів» нерідко сягає півсотні кілограмів.

– Це ж костюм для фітнесу! Хочеш схуднути – гайда до нас, – запрошують учасники дійства.

ЗІ ЩИТОМ АБО НА ЩИТІ: «ДОЩОВИЙ ФОРПОСТ» ВРАЖАЄТим часом лучники зібралися під стіною фортеці, аби не заважав вітер. Їхні луки хоч і саморобні, проте стріляють на солідну відстань (як і їхні історичні прототипи). Була тут і середньовічна музика – «Форпост» відвідали й поціновувачі автентичних інструментів.

– Наш колектив уже багато років грає етнічну музику. Вже вдруге ми привозимо свою творчість на історичний фестиваль до Кам’янця-Подільського і плануємо робити це й надалі. У виконанні пісень важливий не лише інструмент чи ритм, а ще й подача. От, для прикладу, наші костюми відіграють дуже важливу роль – вони створюють нам «середньовічний» настрій і надихають на творчість. Кожен із них коштує по кількасот тисяч гривень, але заради гарних емоцій жодних грошей не шкода, – розповів білоруський музикант Алесь із гурту «Omut».

ЗІ ЩИТОМ АБО НА ЩИТІ: «ДОЩОВИЙ ФОРПОСТ» ВРАЖАЄНезважаючи на зливу, величезні наметові табори з їхніми мешканцями тішилися від атмосфери і запевняли, що такі погодні умови тільки додають відчуття справжності. Не нарікали на дощ і гості фестивалю – вкрившись парасолями, вони залюбки насолоджувалися різноманітними стравами, що приготовані на вогні за стародавніми рецептами, а поціновувачі вишуканих напоїв смакували медовуху, різноманітні настоянки та інші алкогольні й безалкогольні напої, рецепти яких дійшли до нас із прадавніх часів.

Не забули організатори такої «машини часу» і про наймолодших – для діток була окрема програма, вони вчилися самостійно майструвати луки, приміряли обладунки, а костюмованих відьом і лицарів не тільки не боялися, а навіть сприймали як веселих аніматорів.

Яскраво виділялась із атмосфери середньовіччя лише музична сцена з купою техніки і величезними динаміками, проте саме тут виступали рок-гурти з України та Білорусі. А хедлайнери концертної програми – легенда білоруського року – гурт «GODS TOWER» – зігрівали «гарячим» металом і створювали відповідний настрій.

Ольга БАНАХ.