П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
12 Травня 2017

«КАМ’ЯНЕЦЬКА ТУРКА» ЗНОВУ ФЕСТИВАЛИТЬ

«КАМ’ЯНЕЦЬКА ТУРКА» ЗНОВУ ФЕСТИВАЛИТЬ

Традиція смакувати каву в місті на камені зародилася ще 1672 р. – саме

сюди цей напій уперше привезли турки. Поки у Відні відкрили першу кав’ярню, в Кам’янці-Подільському їх було вже майже десять. Тож недаремно Кам’янець по праву вважається першою кавовою столицею не лише України, а й Європи. Щоб відродити історію кави, у місті вже четвертий рік поспіль організовують фестиваль «Кам’янецька турка». Цьогоріч святкування відбулося 6-7 травня.

Майдан Польський ринок став центром запашного фестивалю. Затятим кавоманам вдалося не лише посмакувати різними сортами кави, але й дізнатися цікаві факти про напій і його кам’янецьку історію, розповісти улюблений вірш про каву чи просто подивитися кавові малюнки. Не обійшлося і без виставки кавових атрибутів і раритетних турок, але почесне місце все ж таки зайняла кам’янецька турка-рекордсменка, яка вміщує понад 330 л смачного напою. Від охочих сфотографуватися з нею не було відбою, хоча інших фотозон тут не бракувало.

«КАМ’ЯНЕЦЬКА ТУРКА» ЗНОВУ ФЕСТИВАЛИТЬ

Потішили гостей фестивалю і кам’янецькі майстри. Крім кави, можна було знайти тістечка, пряники, мило, натуральну косметику і навіть ароматні іграшки… І все це з кави.

У неділю кам’янчани та гості міста приєдналися до майстер-класу із хореографії. Учасник шоу «Танці з зірками» Сeргій Костецький навіть найневміліших танцівників закликав спробувати свої сили у драйві та румбі. Після танцювальної паузи Сергій та інші учасники Всеукраїнського мистецького фестивалю «Grand fest Кам’янець» виконали декілька музичних композицій.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.