Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
16 Червня 2017

МАГІЯ ГЛИНИ: ПРИКРАСИ З ДУХОВКИ

Дар’я Тарасенко

А ви знали, що деякі жіночі сережки та браслети запікають у звичайній кухонній духовці. Ні? А от Дар’я Тарасенко вже понад 7 років практикує таку «кулінарію».

У дитинстві дівчина обожнювала ліпити із пластиліну, але вироби з цього матеріалу були зовсім не довговічними. Коли ж дізналася, що існує матеріал, який можна запекти – і він завжди триматиме форму, неймовірно зраділа. Сьогодні ліплення оригінальних прикрас і декорування чашок для майстрині є не лише захопленням, але й справжнім заробітком. Дар’я почала створювати авторські прикраси, щоб українки виглядали ще красивішими. Але з кожним роком її творіння знаходять усе більше поціновувачів з-за кордону.

– Даріє, розкажи, що можна зробити з полімерної глини?

– Та що завгодно. Я, наприклад, полюбляю виготовляти чашки з різними тваринками та прикраси з маленькими пташками. Але коли лише починала займатися ліпленням, то надавала перевагу кулінарним мініатюрам і квітковим прикрасам. Я постійно перебуваю у творчих пошуках, які, напевне, не скінчаться ніколи. Мрію створити якийсь власний стиль. Щось таке, що вирізнятиме мене з-поміж інших. Тому й намагаюся практикувати у різноманітних техніках і стилях.

МАГІЯ ГЛИНИ: ПРИКРАСИ З ДУХОВКИТа й замовляють зазвичай горнята. Причому кожен замовник має якісь власні побажання. Якщо річ у подарунок, то просять виліпити щось притаманне майбутньому власнику. Нині більше покупців із-за кордону.

– А як відбувається процес ліплення, які матеріали використовуєш?

– Полімерна глина, без сумніву, має бути якісною. Тому користуюся перевіреними марками. Це «Cernit», «Fimo» та «Premo».

Перш ніж приступити до ліплення, потрібно добре розім’яти глину в руках. Потім кожну частинку виробу створюю окремо. Особисто я дуже багато часу приділяю дрібним деталям, тож одне крило птаха можу ліпити понад годину. Коли всі деталі готові, з’єдную їх і запікаю у звичайній духовці при температурі 110 градусів протягом 30 хвилин. Коли ліплю на чашці – запікаю разом із чашкою. Потім вироби лакую та шліфую, а якщо потрібно, розмальовую акриловими фарбами.

– Наскільки практичні чашки з глиняними фігурками?

– Посуд, декорований полімерною глиною, слугує не лише як інтер’єрна річ. Він цілком придатний для щоденного використання. Ліплення на них тримається міцно. Сміливо можна наливати окріп. Правда, не раджу мити у посудомийній машині та терти щіткою.

– А друзі та родичі користуються твоїми виробами?

– Звичайно. Усі знайомі, напевне, вже мають цілі колекції з прикрас, створених моїми руками. Багато своїх виробів дарую. Але найбільше потішила мама. Раніше вона боялася навіть у руки брати чашки, декоровані різними звірятками. Тепер же у батьківському домі користуються виключно моїми горнятами.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.