Середа, 24 Квітня 2024 р.
14 Липня 2017

БЕЗ ТЕАТРУ, ПРОТЕ З ОПЕРОЮ

Понад тиждень у місті тривав фестиваль «Опера в мініатюрі», який завершився минулої суботи. Вулиці та будівлі архітектурної перлини Поділля перетворилися на один величезний театр, де кам’янчани та гості міста насолоджувалися класичною музикою і неперевершеним оперним співом. Світові твори виконували не лише українські таланти, але й гості з-за кордону. Як зазначила організатор оперного фестивалю, одна із засновниць Клубу поціновувачів оперного мистецтва «Секвенція» Олена ЛЮТАРЕВИЧ, Кам’янець – на високому культурному рівні, адже не кожне маленьке місто може пишатися власною оперою і талановитими співаками.

НА НЕАПОЛІТАНСЬКУ ПІСНЮ ЗАПРОСИЛИ ФЛЕШМОБОМ

Оперний флешмоб посеред вулиці

Третього липня на терасі готелю «7 Днів» молодий чоловік відмовляється розраховуватися за замовлений чай. Занепокоєна офіціантка не розуміє, що робити. Невдовзі з’являється поліція, однак правоохоронець не з’ясовує, що сталося, а раптом починає співати. Дивні звуки долинають на кухню, приходить шеф-кухар, а за ним – електрик і прибиральниця, котрі підхоплюють оперну композицію – таким незвичним співочим флешмобом учасники фестивалю «Опера в мініатюрі» запросили кам’янчан на вечір Неаполітанської пісні.

І вже у п’ятницю, 7 липня, на вулиці Соборній знову було людно та гамірно. Чимало перехожих зупинялися, щоби хоч на хвилинку стати частиною унікального фестивалю.

Розпочався вечір нагородженням переможців конкусу «Іmpreza». Голова журі Інга Лютаревич подякувала співакам за участь, а також нагородила грамотою найкращого концертмейстера Олександра Григоренка. Нагороди і подарунки отримали й лауреати III премії – Ольга Матушенко та Анатолій Погребний, а також другої – Дар’я Вікторченко і Дмитро Дубровський.

Інструментальну частину свята розпочали Тетяна та Ярослав Аліксєйчуки, виконавши музичну композицію «Під вечірнім небом Неаполя». Впродовж усього концерту солісти Олена Лютаревич, Наталія Ногіна, Василь Сащук, Микола Сисак та інші дивували слухачів вишуканим мистецтвом оперного співу.

Завершував вечір молодіжний камерний колектив «Країна оперети та мюзиклу». Його керівник Леопольд Ставаж устигав не лише диригувати оркестром, але й сам заспівав декілька шедеврів зі світової класики.

РОМАНТИКА «ДВОХ СПОВІДЕЙ»

Дві різні, проте водночас такі однакові й красиві історії кохання показали кам’янчанам під час концерту «Дві сповіді» артисти із Києва. Олексій Бірук (гітара), Вікторія Кочубей (фортепіано) та Ірина Разін-Кравченко (мецо-сопрано) додали четвертому дню фестивалю романтичного настрою. Образ жіночності артисти представили із циклів Роберта Шумана та Марка Мінкова. Хоча дами із різних епох, але мали одне прагнення – кохати.

Біле фортепіано, елегантні свічники, квіти у вазах і навіть червоні килимки додали події романтичного затишку та гармонії.

«ЛІСОВА ПІСНЯ» ЧЕКАЛА 30 РОКІВ

Чи не найочікуваніша подія фестивалю відбулася 6 липня. Поціновувачі оперного мистецтва зібралися цього вечора у дворику НІАЗ «Кам’янець» у передчутті світової прем’єри «Лісової пісні». Ще 30 років тому композитор Мирослав Волинський написав музику до опери. Й увесь цей час твір пролежав на полицях, аби саме у Кам’янці-Подільському прозвучати вперше.

Прем’єра «Лісової пісні»

Роль Мавки грала Олена Лютаревич, а Лукаша – Василь Сащук. Щире і чуттєве виконання тексту Лесі Українки у супроводі весняних мелодій допомогло кожному глядачеві пройнятися історією цієї постановки, зрозуміти характери головних героїв, відчути різницю між світом людини і природи та поспівчувати Мавці. Однак не всі актори, які брали участь в опері, – професійні виконавці. Наприклад, голова кам’янецької «Просвіти» Славко Полятинчук дебютував у ролі оперного співака. Містянин хоч і на декілька хвилин, але майстерно зміг перевтілитися у «Того, що в скалі сидить». Хвилюванню Славка не було меж, та гучні аплодисменти кам’янчан переконали актора, що зі своїм завданням він упорався.

Більше трьох годин поціновувачі оперного мистецтва насолоджувалися чарівною атмосферою волинських лісів. Поринути у дикі й таємничі місцини було неважко, адже відбувалася фольклорно-міфологічна опера під від-критим небом, а всі лісові пейзажі та декорації були оздоблені вербовим гіллям. До атмосфери додалася й сама природа – спів птахів, тихий вітерець, подекуди навіть було чутно колихання соняхів біля тину.

Пізніше Олена Лютаревич розповіла, що Мирослав Волинський випадково натрапив у «Фейсбуку» на спільноту оперного фестивалю. Композитор відразу вирішив, що прем’єра «Лісової пісні» має відбутися саме в рамках «Опери в мініатюрі», та, зустрівшись із організаторами, домовився про її постановку.

IЗ ПАРАСОЛЬКАМИ – У ФОНТАН

8 липня у залі Магдебурзького права організатори фестивалю та його гості підбили підсумки оперного тижня, а також розповіли про складнощі підготовки до концертів, пошуки декорацій, знайомство у соціальних мережах і майбутні плани.

Ввечері цього ж дня у сквері «Гунські криниці» вже втретє виступив колектив із міста Заверце. Нагадаємо, що першим концертом у коледжі культури і мистецтв 3 липня вони розпочали оперний тиждень, який завершили так само весело і позитивно. Жартувати Леопольду Ставажу не заважала навіть невдала погода. Їхній виступ прозвучав фінальним акордом фестивалю «Опера в мініатюрі». Щоправда, цього разу виконував композиції колектив не просто під відкритим небом, а ще й посеред фонтана.

Польський камерний оркестр настільки сподобався кам’янчанам, що ті ще довго не хотіли відпускати оперних зірок, намагаючись гучними оплесками і викриками: «Браво! Біс!», – втримати гостей на сцені якомога довше. А щоби дощ не спричиняв талановитим полякам незручностей, глядачі люб’язно дали їм свої парасольки.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.