П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Липня 2017

ТОРТ-ЕКВІЛІБРИСТ

Торт уже давно став візитівкою будь-якого свята. Навіть у календарі цьому кондитерському виробу відведено окремий день – 20 липня. Світове кондитерське мистецтво дивує своєю різноманітністю. Не відстають від закордонних колег й українські майстри.

Зліва направо: Петро Шостаківський, Олена Струс, Інна Струс

Складно передати словами всі емоції, які виникають під час споглядання незвичного шоу: з-під самісінької стелі, підсвічений лампами і вогнями, неначе еквілібрист, спускається… перевернутий торт. Така новинка з’явилася завдяки спільним зусиллям групи людей, захоплених магією кондитерської справи, чиїм ідейним натхненником стала кам’янчанка Інна Струс. Кожен виріб молодої майстрині – це поєднання традиційності та новаторства, вишуканої досконалості натурального смаку із дивовижним шоу. Неймовірний сюрреалізм, поєднання, здавалося б, непоєднуваних речей, робить кожен її витвір схожим на маленьке диво.

– Інно, розкажіть, звідки черпаєте ідеї для творінь?

– Створення авторських тортів – це не бізнес, а захопливе хобі, справа, яка приносить найціннішу вдячність – людську радість. А коли ти налаштований її дарувати, Всесвіт відповідає тобі взаємністю, посилаючи невичерпні джерела для нових ідей. Вони всюди: у природі, старовинній величі нашого славетного міста, у самих кам’янчанах – людях надзвичайної вдачі та душевної широти.

Технічний же бік ремесла передався від батьків. Ми із чоловіком виросли у сім’ях, де виготовлення святкових смаколиків було доброю старою традицією, до якої приєднувались усі – від бабусь до малечі. Пам’ятаю, як іще підлітком самостійно пекла домашній хліб за старим родинним рецептом. А перший авторський торт із мастиковим декором приготувала батькам до чергової річниці весілля.

Потім це хобі так захопило мене, що почала не лише вивчати новаторський досвід іноземних кондитерів, але й втілювати власні ідеї у тортах для урочистостей рідних та численних друзів. Мені, банківському працівнику, світ кондитерського мистецтва з усіма його неймовірними можливостями здавався новим і захопливим, неначе чарівна казкова історія, де реальним може стати найнеймовірніша фантазія. За підтримки мого чоловіка Петра Шостаківського і сестри Олени Струс мої кондитерські мрії стали реальністю.

– А як з’явилася ідея підвісити торт?

– Торти-люстри за кордоном уже давно стали невід’ємним атрибутом весіль знаменитостей. Однак втілити таку красу в життя складно, особливо у нашому місті, тому що не кожний ресторан має технічні можливості для розміщення кріплень та устаткування, необхідних для такого шоу. Наразі це стало можливим лише у «Трьох ставках». За словами господині закладу Лілії Казачук, таке кулінарне диво стало родзинкою її ресторану.

Саме там перший торт-люстру ми подарували випадково обраній парі. Отримали не лише досвід, але й справжнє задоволення від захвату, який викликав наш дарунок у наречених.

– Скільки часу потрібно на виготовлення такої дивовижі?

– Як ви знаєте, торт живе один день, адже він завжди має бути свіжим. А от підготовка може тривати від одного до трьох тижнів. Цей час потрібен на формування самої концепції виробу, виготовлення декоративних елементів та квітів із цукру. То дуже кропітка, але захоплива робота. Наприклад, на один торт типу «Шарлотта» використовується понад 600 цукрових квіточок.

– Чи не бояться замовники розрізати висячі торти?

– Ми використовуємо якісні кріплення та конструкції, які замовляємо не лише в Україні, але й за кордоном. Мій чоловік перевіряє надійність і сам розробляє нові конструкції. Це стало його хобі. Отже, така солодка «люстра» міцно зафіксована складною системою кріплень, спеціально розроблених для виробів кондитерського мистецтва. Адже торт у Кам’янці вже давно перестав бути просто стравою. Відтепер це вишукане мистецтво, це невід’ємний елемент того великого шоу, на яке ми із дитячим нетерпінням чекаємо перед кожним святом.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.