Четвер, 28 Березня 2024 р.
28 Липня 2017

ДЕКУПАЖ – ПРОСТЕ ХОБІ ЗІ СКЛАДНОЮ НАЗВОЮ

ДЕКУПАЖ - ПРОСТЕ ХОБІ ЗІ СКЛАДНОЮ НАЗВОЮ

Декупаж – незрозуміле слово, яке приховує за своєю назвою досить простий спосіб декорування. Хоч техніка декупажу з’явилася ще у XV ст. в Німеччині, була модною при дворі французького короля Людовика XVI, а в Англії ввійшла в ужиток широких верств населення за Вікторіанської епохи, однак в Україні популярності набула лише декілька років тому. Як розповіла кам’янецька майстриня декупажу Ірина Водецька, суть старовинної техніки полягає у вирізанні зображень із паперу, які потім наклеюються на різні поверхні та закріплюються лаком.

– Ірино, чому вирішили прикрашати світ саме в такий спосіб?

– Поки я не дізналася про техніку декупажу, то розмальовувала кухонні дощечки гуашевими фарбами. А 10 років тому по телебаченню побачила, що існує значно цікавіший і простіший спосіб декорування. Декупажем тоді мало хто займався, тому перші роботи робилися без будь-яких знань. Сьогодні, дивлячись на них, я розумію, наскільки все неправильно виконувала.

– Які матеріали використовуєте у своїй техніці?

– Декорувати можна скляні, тканинні та навіть металеві поверхні, але до кожного з них підбирати відповідний вид грунту. Найцікавіше декупаж виглядає на ялинкових іграшках, скриньках, жіночих сумочках і гаманцях, кухонних дощечках, посуді, годинниках. Техніку почали ативно використовувати й для декорування меблів, особливо радянських. Часто навіть найстаріше крісло чи комод можна перетворити на ексклюзивний гарнітур. Хоча мені цікавіше було декупажувати гасову лампу та самовар.

– Що потрібно вміти, аби створювати декупажовані меблі?

– Декоровані декупажем меблі виглядають дуже по-сучасному, однак часу на їхнє оновлення йде чимало. По-перше, спочатку спеціальним наждачним папірцем потрібно зняти весь шар лаку чи іншого покриття з дерева. Потім усе це покрити шпаклівкою та грунтовкою, а пізніше – декількома шарами акрилової фарби. На ще вологу фарбу на меблях наклеїти верхній шар серветки, а коли все висохне, закріпити акриловим лаком. При бажанні можна використовувати кракелюр (ефект тріщин), бітумний лак, який дозволяє затемняти частинки виробу, позолочення та зістарення. За допомогою всіх цих матеріалів можна самотужки створити вишукані меблі різних епох. Популярність стилю декупажу залежить зазвичай від тенденцій у стилістиці інтер’єрів: наразі популярний прованс, вікторіанський стиль, шеббі-шик (потертість) та етно.

– Як і будь яке захоплення, декупаж має певні труднощі та особливості. Розкажіть про них.

– Часто серветки, фарби, кракелюр потрібно замовляти в Інтернеті, тому що в нашому місті поганий вибір, та й ціни кусаються. Однак і в Інтернеті інколи варто замовляти пачками, бо є багато ходових матеріалів, які рідко бувають у наявності. Важче працювати з меблями, адже там потрібно самому вигадати дизайн, щоб усі малюнки гармоніювали між собою та створювали цільну картинку. Всі лаки та фарби повинні бути акриловими. Декупаж лише здається простим, але якщо почати ним займатися і головною метою ставити якісне декорування, то тут потрібно враховувати безліч нюансів. Просто наклеїти на поверхню серветку і залакувати недостатньо. Аби будь-яка річ виглядала гарно, її потрібно ще підмальовувати, а інколи зістарювати, щоб не було помітно різних переходів.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.