П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
11 Серпня 2017

СКРАПБУКІНГ: СУЧАСНА ТВОРЧІСТЬ ДАВНИНИ

У народі побутує думка, що все нове – це давно забуте старе. Вислів чи не найкраще підходить до такого популярного сьогодні виду творчості, як скрапбукінг (рукодільне мистецтво, що полягає у виготовленні та оформленні фотоальбомів, книг і блокнотів). Саме такі скрапові «книги друзів» були популярними у XVIII ст. в буржуазній Німеччині.

Аля Роженюк

Схожими на сучасні скрап-блокноти в нашому дитинстві були анкети друзів, зошити секретів, які не лише слугували для різноманітних записів і розповідей, а в них можна було вклеїти фото, цікаві вирізки із журналів, дорогі серцю листівки, малюнки чи чужі записки.

Сьогодні техніка скрапбукінгу стала настільки популярною, що в кожному, навіть найменшому, місті є майстри скрапу. Займається цікавим рукоділлям і кам’янецька майстриня Аля Роженюк: її книги та блокноти з різноманітних вирізок уже встигли роз’їхатися в різні куточки світу, збираючи найцінніші та найсокровенніші думки своїх власників.

– Алю, чому замість того, щоб купувати блокноти та листівки, вирішила робити їх власноруч?

– Свої перші скрап-роботи дарувала рідним і близьким. Безмежно тішилася, коли бачила в їхніх очах радість і щире захоплення. До того ж скрап нагадує мені дитинство, з якого запам’яталися книги з об’ємними картинками. Буває, листаєш альбом, зроблений у техніці скрапбукінгу, і потрапляєш в казку з тих книг! Освоюю техніку понад півроку, але вже за цей невеликий час встигла зрозуміти, що цей вид творчості дозволяє втілити в життя будь-яку фантазію. В жодному магазині світу не знайдеш того, що можна зробити самотужки, вкладаючи в кожну роботу частинку душі та серця.

– А чи потрібно мати якісь особливі інструменти, щоб створити блокнот?

– Як і кожен вид творчості, скрапбукінг потребує необхідного набору інструментів. Це бігувальні дошки, різаки, штампи, машинка для вирубування, пробивачі та безліч іншого. Досі витрачаю чималу кількість зарплати, аби придбати щось нове. Без них можна дещо виготовити, але якість роботи буде гіршою.

– А чи не шкода розлучатися із власними витворами?

СКРАПБУКІНГ: СУЧАСНА ТВОРЧІСТЬ ДАВНИНИ– Я отримую задоволення від процесу створення скрап-виробів і завжди уявляю, як реагуватимуть люди, які отримають річ. І мене це надихає. Особливо полюбляю робити щось для дітей, адже їхні емоції – це безмежна радість для мене.

– Усі ідеї з’являються у процесі роботи, чи заздалегідь малюєш ескізи для кожного виробу?

– По-різному буває. Інколи, як обираю матеріал, одразу з’являються ідеї, що і як із нього можна зробити. Скрапбукінг передбачає безмежну варіативність у матеріалах. Це гудзички, стрічки, шнурочки, бусини, різноманітна флористика. А чого лише вартий вибір тканини і мережива – обираючи усе це, відразу можна уявити майбутні кулінарні книги в стилі прованс чи вінтажні блокноти. Їх я найбільше полюбляю виготовляти.

– Чи важко самому навчитися мистецтва скрапбукінгу?

– Найголовніше – це бажання. Якщо воно є, то чому б не спробувати. За освітою я – юрист, що з творчістю не пов’язано. Але за допомогою порад друзів, постійного навчання намагаюся щодня вдосконалювати вміння. Достатньо ввімкнути фантазію та запастися головними складовими – терпінням і якісними матеріалами – і тоді робота принесе не лише величезне задоволення і вдячність людей, а й заробіток.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.