П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Серпня 2017

УКРАЇНСЬКІ ВІНОЧКИ – НАЙКРАЩІ ДРУЗІ ДІВЧАТ

Аніта КорчистаІз давніх-давен дівчата, щоб якось підкреслити власну вроду, вплітали у коси квіти та стрічки, плели вінки. Такі заквітчані дівочі образи й сформували уявлення про українських красунь. Але хизуватися живими прикрасами можна лише декілька годин. Сьогодні ж, при наявності безлічі матеріалів для створення виробів ручної роботи, красуватися оживленими квітковими віночками можна безмежно, бо вони хоч і створені штучно, а виглядають як живі.

Одним із таких матеріалів є фоаміран – синтетично утворений, пластичний, схожий на замшу матеріал, який при нагріванні приймає будь-яку потрібну форму. Здавалося б, звичайні пластичні пінисті листки, але за допомогою ножиць, праски та творчої уяви кам’янчанка Аніта Корчиста вже понад три роки створює з них не лише простенькі кульбабки, а й найвишуканіших королев серед квітів – троянди.

– Аніто, сьогодні прикраси для волосся роблять зі шкіри, бісеру тощо. Чому обрала саме фоаміран?

– Сучасний вибір матеріалів дозволяє створити будь-який шедевр, але фоаміран і красиво виглядає, і вироби з нього виходять легкими, і у роботі він не надто вибагливий. Саме з нього я змогла зробити такі прикраси для волосся, як у лісової феї, про які мріяла у дитинстві.

УКРАЇНСЬКІ ВІНОЧКИ - НАЙКРАЩІ ДРУЗІ ДІВЧАТ– Розкажи, що потрібно знати та вміти, аби самотужки створювати таку красу?

– Головне – мати бажання та знати, чого саме хочеш. Хоч фоаміран для мене був зовсім невідомим матеріалом, і навчалася я всьому з он-лайн-майстер-класів, але за досить короткий термін, постійно експериментуючи, зрозуміла, що і як із ним можна зробити. Виготовляти віночки не так уже й складно.

Спочатку із пінистого аркуша А4 потрібно вирізати пелюсточки та листочки для майбутньої прикраси, потім при потребі їх розмалювати, з допомогою праски надати форми, а тоді склеїти докупи. Таких квіточок потрібно зробити декілька, щоб потім усе це пришити до обруча чи за допомогою мідного дроту та паперу сплести вінок. Перші роботи завжди потребують багато терпіння та витривалості, але надалі достатньо побачити картинку будь-якої рослини, щоб зробити таку ж. Багато моїх робіт уже є в Італії, Польщі, Німеччині, і це додає наснаги творити ще краще.

– А які найнезвичніші прикраси для волосся, на кшталт як у Каті Осадчої, доводилося створювати?

– Аж настільки оригінальних вінків, як у відомої телеведучої, поки що не виплітала. Хоча умовно мої роботи можна поділити на дві частини: те, що модно, і те, що традиційно. Традиційні українські вінки замовляють найчастіше, і це тішить. Можливо, тому, що вони пасують до вишиванок, а може, дівчата розуміють, що краще прикрасити свої зачіски чимось традиційним, аніж кольоровими пасмами чи афрокосичками. Хоча знані модниці примудряються носити великоквіткові віночки і під пальто, і разом із кедами. Щоб українські тематичні прикраси були ще кращими, почала додавати до них, окрім квітів із фоамірану, ще й ягідки з полімерної глини, які теж роблю власноруч.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.