Середа, 24 Квітня 2024 р.
1 Вересня 2017

«ОСТАННЯ СТОЛИЦЯ», ЯК І СТО РОКІВ ТОМУ…

Фото Петра ІГНАТЬЄВА.Той, хто цікавиться історією рідної країни й краю зокрема, знає не з чуток, чому фестиваль «Остання столиця» вже не вперше проводиться саме в історично багатому місті над Смотричем. Майже сто років тому саме Кам’янець-Подільський став останньою столицею – столицею Української Народної Республіки (УНР).

26-27 серпня фестиваль історичної реконструкції нагадав про часи гордого статусу. Центр Старого міста перетворився на справжнє поле бою, територія фортеці – на таборове містечко, а кам’янецькими вулицями в раритетних костюмах, курячи люльки, розгулювали солдати УНР, і не тільки.

– На жаль, мало хто навіть із жителів міста знає, що Кам’янець став останнім прихистком Директорії УНР. А фестиваль є саме тим заходом, де реконструктори майже з усієї країни можуть оживити історію, щоб не дати людям забути своє минуле, і нагадати про здобутки рідного краю. Відтворення таких славних подій ще й наочно показує, як виглядали люди часів тодішньої війни, як вони жили, – розповідає один із реконструкторів фестивалю Андрій Скомчук.

Поринути в атмосферу столітньої давності можна було, завітавши до Старого замку або на майдан Вірменський ринок. У стінах фортеці з самого ранку розмістилася фотостудія «Останньої столиці», де охочі фотографувалися зі зброєю, приміряли військове вбрання та просто оглядали історичний майданчик. Недалеко від фотозони розкинулося ціле наметове містечко, де вирувало справжнє таборове життя часів УНР, реконструктори показували всім свою форму, зброю і предмети побуту.

Фото Петра ІГНАТЬЄВА.У Галереї мистецтв у рамках проекту «Виставка одного експоната» дуже доречно виставлялася для показу солдатська шинель часів перших визвольних змагань.

Для поціновувачів історичних відомостей у дворі вірменського торговельного будинку відбулася майже тригодинна лекція щодо передостанньої столиці УНР – Вінниці. Також тут лекції для хоч і небагатьох, але допитливих кам’янчан провели директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен, доцент кафедри історії України К-ПНУ Вадим Стецюк і співробітник нашого історичного музею-заповідника Дмитро Бабюк.

Головною родзинкою історичного дійства стала реконструкція бою доби Перших визвольних змагань, завдяки якій гості фестивалю змогли сповна відчути дух боротьби воїнів армій УНР, більшовиків та «анархістів».

Гвинтівки, кулемети, гармати, гранати, крики солдатів – усе це створило один страшний звук – звук війни. Та незадовго звідусіль стали чутними радісні крики – у ході запеклого бою армія УНР перемогла, солдати підняли жовто-блакитний прапор.

Як зауважили самі кам’янчани, цьогорічна реконструкція була чи не найвдалішою з усіх. Неабияк допомогло глядачам розібратися в тому, що відбувається на полі битви, коментування бою київським реконструктором, відомим геральдистом Олексою Руденком.

– Найстрашніше було чути постріли гармат і бачити, як бійці падають на землю. Зрозуміло, що це реконструкція, але ж є інша частина країни, де точиться справжня, а не відтворена боротьба…

Фото Петра ІГНАТЬЄВА.І усвідомлення цього яскравіше допомагає уявити, як відбувалися події, представлені сьогодні в місті, де ми нині безтурботно живемо, – розповідає відвідувачка фестивалю, студентка історичного факультету К-ПНУ Ірина Кравець.

Традиційно, як і після завершення будь-якої військової реконструкції, на площу кинулися діти, аби визбирати гільзи на згадку про фестиваль.

Ближче до вечора кам’янчани насолоджувалися автентичним співом початку ХХ ст. Учасники гурту «Чорноморці» майже до кожної пісні чорноморських козаків робили короткі оповіді про славну добу, власний гурт і всепереможну українську державу.

Пощастило присутнім почути й український фолк-метал у виконанні «Тіні сонця». Присвячене історичним подіям дійство відбулося по-справжньому живо та атмосферно, і навіть із сучасною ноткою – виступом «Бекінгему».

Закінчився перший день фестивалю вечірнім кіносеансом, а вже в неділю учасники дійства зібралися на полі навпроти Старого замку, аби взяти участь у тактичній грі.

А вже 29 вересня – 1 жовтня в рамках фестивалю «Schola militaria» реконструктори знову відтворять у Кам’янці шматочок історії, але тепер вже XVII ст. Організатором «Військової школи», як і «Останньої столиці», стане Кам’янець-Подільське міське військово-історичне товариство під керівництвом Олександра Заремби.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.

Переглянути всі фото можна у нашій фотогалереї.