Четвер, 18 Квітня 2024 р.
8 Вересня 2017

«ЖИВА БІБЛІОТЕКА» ЛАМАЛА СТЕРЕОТИПИ

Доки у Кам’янці-Подільському драйвувала «Respublica», давала жару і «Жива бібліотека», яка подарувала фанатам шанс поспілкуватися з учасниками фестивалю на відстані витягнутої руки. Сам формат нового кам’янецького заходу, де зірки естради, громадські діячі, відомі кам’янчани виступають у ролі книг і в неформальній обстановці зустрічаються із глядачами-поціновувачами, ламає всі стереотипи. Що вже казати про його учасників.

1-2 вересня у рамках «Живої бібліотеки» у дворику кафе «Щасливий кіт» відбулися зустрічі із Ярмаком, учасниками гуртів «Jinjer» та «Spase of Variations». Організатором заходу стала «Ліга об’єднаної молоді».

ЯРМАК МРІЄ НЕ ВТРАТИТИ ЛЮДЯНОСТІ

ЯрмакНайбільше публіки 1 вересня зібрав репер Олександр Ярмак. Говорив він довго й відверто. А вмовляння менеджера завершувати розмову Ярмак відкидав, мовляв, он ще стільки запитань! 

Учасники заходу дізнались, як розпочиналася діяльність артиста, скільки «кіл пекла» він пройшов, аби стати тим Ярмаком, якого знають мільйони українців. Кожен учасник по-новому відкрив для себе особистість виконавця і виокремив головні цінності життя Ярмака – совість та людяність. 

– Я не знаю, як проводяться ці ваші бібліотеки, але поділюся тим, що вас цікавить, – своїм життєвим досвідом, речами, які можуть стати вам корисними, – каже Олександр. – Перше правило в житті – працювати. Часто зустрічаю людей, які дають правильні поради, кажуть правильні речі, але в житті нічого схожого не роблять. Тому живу за принципом: краще помилятися, але робити. Скажімо, я погано розмовляю українською, та щоб покращити своє мовлення – постійно спілкуюся українською, помиляюся, але спілкуюся, й іншого виходу не бачу. 

Фанати запитували у Ярмака про шлях на сцену, а також мету його творчості. Відповіді були більш ніж щирими. 

– У мене «кидали камінням» і цькували колеги за вибір у музиці. Але моя музика є протестною, і мені не подобається та ситуація в країні, яка нині склалася. Своєю творчістю і створенням майданчика для розвитку молоді я буду змінювати суспільство. Дуже боляче дивитися на молодих українських артистів, які не відомі широкій публіці. Тому планую залучити їх у новий власний проект і довести, що в українському шоу-бізнесі є талановиті люди. 

Завдяки «Живій бібліотеці» кам’янчани дізналися, що Ярмак полюбляє серіал «Гра Престолів» і сподівається, що фільми такої якості зніматимуть і в Україні. Здивували музичні вподобання реп-виконавця – рок. Співак вважає, що саме цей музичний напрямок став поштовхом до розвитку репу. 

А мріє Ярмак стати ще відомішим, але не втратити при цьому людяності, порядності та відвертості. 

ВАЖКОВАГОВИКИ НЕ БОЯЛИСЯ ПРОВОКАЦІЙ

«Jinjer»

Другий день «Живої бібліотеки» був «важким», адже спікерами стали важковаговики української рок-сцени – гурти «Jinjer» і «Space of Variations». Обидва колективи є переможцями «The Best Ukrainian Metal Act». 

Влад Уласєвич та Євген Абдюханов – учасники метал-гурту «Jinjer», солістка якого Тетяна Шмайлюк, на «Республіці» не вперше, тому Кам’янець добре знають і кажуть, що з радістю до нас приїжджають. 

Хлопці родом із Донецької області. З початком військових дій переїхали до Львова, де проживали 2 роки. Нині мешкають у столиці. Женя розповідає, що планував там почати викладати іноземну мову, адже за фахом перекладач, але влаштуватися на серйозну роботу було важко. 

– Врятувала нас музика. Доводилося грати дуже багато, йшли на концерти куди кликали і за будь-які гроші. За рахунок цього вижили і залишилися гуртом. Не могли події в країні не відобразитися і у творчості. «Jinjer» має декілька пісень, присвячених трагедії в Україні та особистому житті. 

Музиканти кажуть, що за роки роботи об’їздили чимало країн, у найближчих планах – зіграти в Норвегії. Хочуть організувати концерти в США, Японії й Австралії. Щодо віддачі публіки, то розповідають, що найважче було запалити публіку в Італії, а в інших країнах Європи їх сприймали гаряче. 

Вокалісти Діма Кожухар і Льоша Зацерківний із вінницького «Space of Variations» розповіли, що назву гурту пов’язали із назвою ізотеричної книги «Пространство вариантов». Хлопці поділилися історією становлення гурту і планами на майбутнє. Наразі вони записують новий альбом, експериментують зі стилями. 

Музиканти також розповіли про казуси на концертах. Дмитро поскаржився, що на одному з фестивалів організатори поселили колектив у комуналці без будь-яких зручностей і годували лише печивом. А якось посеред їхньої пісні ведучий оголосив інших виконавців. Проте із таких ситуацій музиканти сьогодні тільки сміються. 

Олексій Зацерківний є не лише засновником гурту та виступає із сольним проектом «Not Very», але й створює арти для популярних пабліків у соціальних мережах. 

Розмова закінчилася автографами та фотосесією. Зірки фестивалю не лише щиро говорили, але й відверто позували перед камерами відвідувачів «Живої бібліотеки». За декілька годин їхні світлини, на яких тісні обійми із рокерами, розлетілися соцмережами на заздрість усім, хто не прийшов на «бібліотеку». 

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Ігор КИРИЛЮК.