Четвер, 25 Квітня 2024 р.
8 Вересня 2017

СВІЧКИ ЮВЕЛІРНОЇ РОБОТИ

Хочете зробити осінь теплішою, затишнішою і романтичнішою? Приготуйте запашний чай, загорніться пледом і запаліть свічку…

Яна Шутяк, Ольга Романова, Крістіна ХакімоваВона символізує тепло, домашній затишок, захист, світло, життя. До того ж вогонь очищає оселю від негативної енергетики, його чарівна сила була відома ще нашим предкам… А сьогодні важко уявити святкування Пасхи чи Нового року без запалених свічок. Стали вони і частиною українського мистецтва, яке розвиває і поширює не лише в Україні, але й за кордоном кам’янчанка Яна Шутяк.

Її різані, розписані та свічки-мозаїки експонувалися протягом липня в Галереї мистецтв. А ще ними захоплюються поціновувачі з усієї країни, а також грецькі, німецькі, італійські та ізраїльські.

Творча майстерня Яни Шутяк «Elite Candles» днями відзначає 3 роки успішного творчого захоплення. Всі напрацювання, задуми і вміння за ці роки вилилися у різноманіття і дизайн свічок, написання книги, де містяться авторські схеми їх виготовлення, проведення десятків майстер-класів для любителів та професійне навчання майбутніх спеціалістів цієї справи.

Як усе це майстрині вдається, де бере вільний час і як виготовляються свічки ювелірної роботи, ми вивідали у святій святих – майстерні.

Парафінового ювеліра застали в процесі роботи. Яна бере заготовку свічки і періодично занурює її у кольоровий парафін до досягнення потрібного розміру. На свічку при цьому нашаровується парафін різних відтінків. Поки свічка тепла, майстриня розпочинає казковий процес: вирізає, закручує, завертає та знову вирізає, поки вона не набуде своєї витонченої краси.

– На вирізання маю всього 15 хвилин, поки не застиг парафін, – пояснює Яна Шутяк.

І так, в одну мить, на наших очах народжується справжній витвір мистецтва, який важко повторити і в який неможливо не закохатися.

Запитуємо в Яни, чи не приховує вона процесу виготовлення ексклюзива, на що відповідає: «Навпаки, відкрита до спілкування і навіть навчання інших».

– Завжди мріяла про публічну майстерню, аби люди могли прийти і подивитися на процес роботи, бо він справді чарівний, а за бажанням – і власними руками створити подарунок. Люблю спостерігати за тим, із яким захватом працюють учні – їхня радість по-дитячому щира. Одні роблять подарунки собі, інші власними руками готують сюрприз для найдорожчих. Святкували у нас навіть день народження. Подруги вирішили, що свято треба провести так, аби воно було корисним, емоційним та яскравим. Дуже приємно, що обрали саме нас для такого задуму.

Радію, що свічки нашої роботи обирають як подарунок на всі можливі свята, бо це вже не звичайна свічка, а витвір мистецтва! Дарують їх як жінкам, так і чоловікам. Часто беруть дітям на хрещення, весілля, на корпоративні подарунки, вчителям, лікарям, друзям, кумам і т.д. Обожнюю робити весільні свічки, люблю враховувати забаганки наречених.

Цьогоріч Яна Шутяк видала авторську книгу з виготовлення різаних свічок. Обкладинку до видання зробила кам’янецький майстер скрапбукінгу Віталіна Татарінцева. А ще авторка опанувала нову техніку у виготовленні парафінових виробів – мозаїку. Інші майстри довго не знали, як використовувати яскраві орбізки, що залишаються після вирізання свічок. А Яні вдалося перетворити їх на мозаїчний шедевр. Майстер-клас одразу передала колегам, аби ті переймали досвід.

Кам’янчанка Яна Шутяк каже, що на творчість її надихають доньки Діана та Мілана, підтримує в усіх починаннях чоловік Сергій.

– Недарма кажуть, що вагітність виявляє в жінці творчі здібності. Особливо тоді, коли вона чекає дівчинку. Під час вагітності з Діаною зацікавилася миловарінням, довго розвивалася у цьому напрямку. А коли очікувала Мілану, загорілася виготовленням свічок. Із великим животиком поїхала у Вінницю на майстер-клас до майстрині Олени Жиліної, в якої й навчилася всім тонкощам справи.

Найбільшим досягненням майстерні називаю наш колектив однодумців, моїх помічників, творчих особистостей. Спільні проекти створюємо із Ольгою Романовою, а наша Крістіна Хакімова створює свічки надзвичайної краси. Художниця розписує їх акриловою фарбою та крапковим розписом, від чого різані свічки стають ще елегантнішими.

Розвиватися нам усім є куди. Надалі хотіли б більше співпрацювати із весільними агентствами, декорувати свічками кав’ярні, ресторани, готелі тощо.

Наша майстерня відкрита для кам’янчан, тому з нагоди триріччя «Elite Candles» проводимо розіграш. Умови конкурсу дивіться за посиланням: elite-candles.com.ua