П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Вересня 2017

УКРАЇНА МОЯ ВИШИВАНА

Саме під таким гаслом сотні українців взяли до рук голку з ниткою та долучилися до створення символу єднання – вишитої карти нашої держави. Всеукраїнську акцію «Україна моя вишивана» започаткували громадські активісти зі Скали-Подільської, розпочавши творити триметрову карту України. 12 вересня в центральній міській бібліотеці імені Костя Солухи кам’янчани мали змогу додати різнобарвні хрестики на полотно своєрідного оберега. До речі, свій слід в історії залишили й журналісти-рукодільники «Подолянина».

УКРАЇНА МОЯ ВИШИВАНАСвятиню до міста привезли спів­організатори акції – народний май­с­тер Ірина ХАРАТІН і майстер художньої вишивки Тетяна ДЯКІВНИЧ. Жінки власноруч розпочали вишивку у червні цього року і впродовж кількох місяців об’їздили чверть країни. Закінчити диво-мапу планують у липні 2018 р.

– Ми хочемо, аби люди з усіх областей нашої країни долучилися до створення вишитої карти. За рік її повністю зашиють майстри з усіх областей і навіть Криму, щоб укотре підтвердити, що Україна – єдина країна. Прагнемо об’єднати різні спільноти для духовного процвітання Батьківщини в любові до спільного генетичного коду нації – української вишиванки, – розповідає Ірина Харатін. – Це не політична і не релігійна акція, а формування єдиного поля любові, це молитва до Бога за територіальну цілісність нашої України. Це є вакцина «Віри і любові, довіри та небайдужості» як до Батьківщини, так і до території, на якій ми проживаємо. Тут немає різниці, чи ти організатор, чи виконавець. Це спільна праця всіх небайдужих людей.

Щойно розпочату вишиту карту України вперше презентували на Міжрегіональному УКРАЇНА МОЯ ВИШИВАНАфестивалі патріотичної пісні, прози та поезії «В єдності наша сила, і правда, і воля», що відбувся 30 червня на межі Тернопільської та Хмельницької областей із боку Скали-Подільської, біля пам’ятника Романа Шухевича, і був приурочений до 110-ї річниці з дня народження визначного діяча. За тиждень до фестивалю зібралася група громадських активістів зі Скали-Подільської, учасники якої чорно-червоним хрестиком вишили на карті контури областей і слова «Україна моя вишивана».

– Із домівки в домівку впродовж тижня мандрувала наша карта від однієї вишивальниці до іншої, – розповідає Тетяна Дяківнич. – Усі події ми фотографували. Перший етап – контури карти нанесла на полотно Ірина Харатін. Другий етап – ми разом із вишивальницями Галиною Царук, Тетяною Онуфрійчук, Вірою Онишко, Ориславою Федін, Валентиною Стефиною, Марією Мацьків, Ольгою Гасюк і Марією Фурмановою вишивали по цих контурах. Щоб забезпечити ефективний процес роботи, завели книгу реєстрації учасників, адже охочих долучитися до акції чимало. Навіть чоловіки, які брали до рук голку вперше, з допомогою майстринь вишивали декілька хрестиків на карті єднання.

Карта – це молитовне поле, що об’єднує наші серця. В кожного свої погляди, але одна мета. Ми робимо перші кроки. Дуже сподіваємося і віримо в те, що небайдужих людей набагато більше, і вони підтримають нас своєю працею та молитвою.