Четвер, 28 Березня 2024 р.
2 Лютого 2018

АКТУАЛЬНІСТЬ КРІЗЬ РОКИ

«…Це була війна впливом… Наш вплив був менший. Більшовики не мали великих дисциплінованих частин, але їхня перевага була в тому, що всі наші широкі маси солдатства не ставили їм ніякого опору або навіть переходили на їхній бік, що майже все робітництво кожного міста і села ставало за ними; що, словом, більшість самого українського населення була проти нас…». Так Володимир Винниченко у своїй книзі «Відродження нації» описав ситуацію в Україні 1918 року.

АКТУАЛЬНІСТЬ КРІЗЬ РОКИМинуло ось уже 100 років із часів легендарного бою під залізничною станцією Крути. Реконструктори з Кам’янеччини взяли участь у військово-історичній реконструкції, присвяченій ювілею. Проводився захід у палаці Потоцьких в Івано-Франківську. Загалом у реконструкції взяли участь близько 100 представників із десяти клубів: Кам’янця-Подільського, Києва, Одеси, Вінниці, Львова і Хмельницького.

Безпосередні події під Крутами реконструктори не відтворювали, оскільки захід відбувався на території міста. Проте організатори запевняють, що продемонстроване зіткнення було характерним для тих часів.

За сценарієм, члени місцевого райкому захоп­люють покинутий господарями палац і вимагають від української влади визнання республіки рад та фактично згортання української державної роботи. Центральна рада не погоджується на це і починає штурм заколотників. У цьому епізоді відтворюються події реального повстання на заводі «Арсенал» в Києві.

Нагадаємо, що бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 р. Він тривав близько п’яти годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова і загоном із київських курсантів та козаків «Вільного козацт­ва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

За матеріалами «Бліц. інфо».