П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
8 Березня 2018

УКРАЇНСЬКА ДУШЕВНА БАНДУРА

УКРАЇНСЬКА ДУШЕВНА БАНДУРАВечір 4 березня в Кам’янці повнився звуками бандури. До міста у рамках гастрольного туру завітала Національна заслужена капела бандуристів ім.Георгія Майбороди, яка є найстарішою в Україні. Цьогоріч у листопаді музиканти святкуватимуть сторіччя. Хмельниччину артисти відвідують уже увосьме.

Капела бандуристів упродовж двох годин дивувала глядачів у залі РЦКМ «Розмай» унікальною концертною програмою. У віртуозних обробках звучав понад десяток різноманітних композицій: «Бандуристе, орле сизий», «Меч Арея», «Бондарівна» тощо. Фішкою їхнього виступу стала театралізованість. Музики вжилися в ролі «закоханих» у варенички козаків, а потім влаштували батл – гру на цимбалах наосліп. Серед інших особливостей – виконання композицій на старосвітській бандурі та виступ оркестрової групи капели. Під час концерту на сцені разом із музикантами виступали юні кам’янецькі бандуристи Василина Іщенко та Олександра Торжинська.

Від імені містян капелі на честь сто­річ­чя подарували сувенір із зображенням фортеці та пісню у виконанні тріо «Собор».

– Саме на таких музикантах, як у Ка­м’янці, тримається українська пісня. Адже кожен є творцем колективного мистецтва, яке виховується впродовж століть. Ми популяризуємо давню українську пісню. Збираємо та відтворюємо народні думи, балади, історичні, рекрутські, чумацькі, стрілецькі композиції. Пісня важлива, адже на ній виховуються наші діти, а отже – і наше майбутнє, – розповів генеральний директор, художній керівник капели та диригент Юрій Курачбув.

Кам’янецьким глядачам народна пісня припала до душі. Останню концертну композицію містяни слухали стоячи, підспівували і закликали музикантів зіграти на біс.Вечір 4 березня в Кам’янці повнився звуками бандури. До міста у рамках гастрольного туру завітала Національна заслужена капела бандуристів ім.Георгія Майбороди, яка є найстарішою в Україні. Цьогоріч у листопаді музиканти святкуватимуть сторіччя. Хмельниччину артисти відвідують уже увосьме.

Антон МІСЯЦЬ.