П'ятница, 29 Березня 2024 р.
16 Березня 2018

ЧИ МОДНА ХУСТКА У КАМ’ЯНЦІ?

ЧИ МОДНА ХУСТКА У КАМ’ЯНЦІ?Нафрамниця, кибалка, півка – ці слова вам ні про що не говорять? Вказані назви – це види традиційного українського жіночого убору – хустки. Про їхні особливості та значення ви могли дізнатися, відвідавши 6 березня Галерею мистецтв. Саме там у рам­ках етнографічно-художнього свята «Жіноча хустка: містичний оберіг» розповідали про минуле та сучасність цього головного убору.

– Свято було організовано для прекрасних жінок, клієнтів нашого центру з нагоди 8 Березня, – розповідає представник Територіального центру «Турбота» та ідейник заходу Тамара Скрипник. – Чому захід пов’язано з хусткою? Для мене цей головний убір – ознака турботи, тепла та захисту. Тобто всіх тих речей, які зігрівають у холодну пору. Ми хотіли показати, що хустка – це модно та красиво.

Присутнім про давні види хус­ток, їхнє значення та історію роз­повіла завідувач Галереї мистецтв Алла Ковальчук. Жінка наголосила, що хустка для українців була берегинею вроди, незмінним весільним елементом та ознакою захищеності.

Щоб глядачі могли зрозуміти, що українська хустка не просто красивий, а й практичний головний убір, їм провели майстер-клас із її пов’язування. Майстриня на моделях демонструвала, як зав’язували колись хустки молодички чи ошатні панни. Опісля зал наповнився більш ніж десятком дівчат, які дефілювали в українському строї та хустках різної барви. Цікавим було те, що манера пов’язування кардинально відрізнялася, однак колоритно доповнювала кожен дівочий образ.

Згодом відбувся інший модельний показ, учасниками якого стали учениці Подільського центру профтехосвіти. Кожна дівчина свій стиль розробила та змайструвала сама, використавши як основний елемент хустку. У сучасних варіаціях молодь пропонувала носити хустину, зав’язану в коси, або на поясі чи замість сумки.

Окрім цього, для присутніх розповідали вірші, грали на бандурі, співали пісні, зачитували монологи та гуморески про хустину. Дійство так припало до душі публіки, що один із глядачів написав власну гумореску-рефлексію, яку зачитав наприкінці свята.

Ольга ФОРТЕЛЬНА.