Субота, 27 Квітня 2024 р.
25 Травня 2018

У МУЗЕЇ ЗНОВУ НІЧ

Не встигли кам’янчани і вся Україна відійти від культурного шоку, якого завдав Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник, посівши третє місце в Міжнародному танцювальному батлі «Museum Dance Off», як місцеві музейники до Міжнародного Дня музеїв підготували низку вражаючих заходів. Танцювальний батл приніс нашому музею і місту більше, ніж просто третє місце серед 48 учасників проекту, він дав нам визнання і рекламу, ми «засвітилися на світовій сцені». Що там говорити, якщо відеоролик, в якому танцюють наші працівники музею і через танець рекламують експозиції, в «Ютубі» переглянуто понад 8 тисяч разів.

У МУЗЕЇ ЗНОВУ НІЧАби не знижувати планки, не менш ефектно підійшли вони до акції «Європейська ніч музеїв»: із квестами, концертом оперного співу, новою інтерактивною панеллю та тисячами відвідувачів. Передбачає захід те, що раз на рік музеї всього світу у вечірній час запрошують охочих пройтися залами та ознайомитися з експозиціями. Напрочуд вдало для нас ніч музеїв спів­пала зі святкуванням Дня міста. Історичний музей-заповідник безкоштовно з 18.00 до 23.00 люб’язно відчинив двері кам’янчанам і гостям

міста. Поціновувачів історії виявилося чимало – музейники за 5 годин нарахували понад десять тисяч відвідувачів. Аншлаг був як у Старому замку, так і в Галереї мистецтв, Музеї старожитностей. Та най­більше цікавили наших людей гроші. Адже в Ратуші, де зна­йшов собі місце цілий музей срібних, мідних і паперових номіналів, ніде було яблуку впасти. І доки одні дивувалися старовинним монетам, грошам інших країн, згадували молодість із купонами, інші опановували інтерактивну панель, завдяки якій можна знайти всю необхідну інформацію про об’єкти музею та експозиції. В майбутньому сюди планують закачати навіть розвивальні ігри для юних відвідувачів. Власне

ця панель та підсвітка двох залів у Галереї мистецтв і стали своєрідним подарунком музею до свята.

Поки в Ратуші дивилися на гроші, всі охочі у Вірменській криниці могли приміряти на себе стародавні костюми від майстрині Ірини Шухтуєвої.

Новинкою цьогорічної ка­м’янецької ночі музеїв стали квести із загадками. Учасникам запропонували знайти певні експонати, а вже потім якомога більше про них дізнатися. Такі завдання користувалися попитом. Навіть немолоді люди бігали з листочками і шукали відгадки. Якщо в Ратуші, Галереї мистецтв і Музеї старожитностей гостей розважали квестами і концертом оперного співу Вікторії Цюпак «Чари весняних ме­лодій», то у Старому замку – майс­тер-класами. Усі охочі могли спробувати себе у ви­піканні хліба, гончарній справі, стрільбі з лука тощо.