П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
7 Вересня 2018

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ У РИТМІ «РЕСПУБЛІКИ»

Ось і відгримів фестиваль якісної музики «Res­publicа», щоправда, у Кам’янці цього не відчули, бо фест змінив локацію, і з-під мурів нашої фортеці переїхав до обласного центру. Хмельницька місь­ка рада щедро зустріла фестиваль, зробивши перший день безкоштовним для глядачів, і виділила 160 тис.грн. із міського бюджету.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ У РИТМІ «РЕСПУБЛІКИ»Як завжди, музична частина заходу була на високому рівні. Три дні, із 31 серпня до 2 вересня, на території Молодіжного парку відвідувачів розважали понад 40 гуртів і виконавців з усієї України та закордоння.

До речі, чимало із них кам’янчани таки мали можливість почути цьогоріч під час «Respublicа Family Fest», що проходив у червні у Руській брамі, зокрема, «Kazka», «Zapaska», «Один в каное», «Intelligency», «Latexfauna», Христина Соловій тощо.

Як і зазвичай, фест залишає після себе художні мурали, так і цього разу обласний центр прикрасився яскравими малюнками.

Наші колеги з хмельницьких видань у репортажах наводили думки учасників фестивалю щодо зміни локації. Багато хто сумував за Кам’янцем, але ті, хто, наприклад, уперше відвідав «Республіку», були у захваті від Хмельницького.

Після завершення фестивалю ми поставили декілька запитань його організатору Андрію Зоіну.

– Чи виправдав сподівання організаторів фест у Хмельницькому?

– Ну, сподівання – це гучне слово. «Республіка» – один із 20 проектів, які реалізовує наша ГО «Територія» 2018 року, при чому 5 із них – у міжнародній співпраці. Тому це просто проект, котрий ми проводили, втіливши нові ідеї. Зокрема, безбартерність, інклюзивність (платформи та біотуалети для «візочників») та екологія. Вперше в Україні учасники фестивалю мали склянки багаторазового використання, щоби зменшити кількість пластику, також ми повертали частину коштів людям, які зібрали своє сміття. Враховуючи, що на фесті були присутні 44 осіб на візках, а склянки розійшлися у відвідувачів «на ура» і територія залишилася прибраною, – ці проекти вдалися.

– Чи не промайнула думка повернути «Республіку» в Ка­м’янець?

– Ні. Нам усе одно, де проходить фестиваль. Він буде у будь-якому місті, якому потрібен і котре зменшить наші витрати на організацію фестивалю і впровадження інноваційних проектів, пов’язаних із ним.

Вікторія БОЯРШИНОВА.