Четвер, 18 Квітня 2024 р.
14 Вересня 2018

МОЛОДІСТЬ, ЩИРІСТЬ І ГЛИБИНА

Молодий український письменник Андрій Любка 11 вересня завітав до Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з презентацією свого нового роману «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан». Попереду були Чернівці та Коломия, того ж дня автора чекав Хмельницький. Крім університету, організатором зустрічі в місті над Смотричем було творче об’єднання «Кам’яний острів», яке представляла Тетяна Сметанюк.

Під час презентації у Кам’янці-ПодільськомуАктовий зал головного корпусу ущерть запов­ни­-ли студенти. Відкрив зустріч доктор філологічних наук, завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики Олег Рарицький. Далі він надав слово Андрієві Любці. Той спочатку коротко ознайомив присутніх зі своєю біографією та творчістю.

Народився майбутній письменник 3 грудня

1987 року в Ризі – столиці Латвії, де тоді навчалася його мама. Довгий час мешкав у місті Виноградові Закарпатської області. Закінчив Мукачівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. У 2005-2009 роках Андрій навчався в Ужгородському національному університеті, де здобув ступінь бакалавра з української філології. У 2012-2014 роках продовжив навчання у Варшавському універ­ситету, він магістр із балканських студій.

Андрій Любка – автор трьох поетичних збірок: «Вісім місяців шизофренії» (2007), «Тероризм» (2008) та «Сорок баксів плюс чайові» (2012). Остання видана, до речі, в Кам’янці-Подільському. Також він видав збірки короткої прози «Кілер» (2012), «Спати з жінками» (2014), «Кімната для печалі» (2016), «Саудаде» (2017), роман «Карбід» (2015).

Андрій Любка знаний і як перекладач з польської, сербської, хорватської мов, автор колонок у газетах. Мешкає він в Ужгороді, заробляє на хліб літературною працею.

Представляючи роман «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан», Андрій Любка зачитав його початок. За сюжетом п’яний суддя на пішохідному переході збиває насмерть молоду жінку і, ясна річ, без особливих зусиль уникає покарання. Але чоловік збитої не з тих, кого можна купити чи залякати, він краще втратить усе та відомстить.

– Три довгі роки я писав цей роман, – розповідає Андрій Любка, – разом із героєм переслідуючи його ворога, западаючи з ним у депресії і радіючи його успіхам. Чому детектив? Щоб мені цікавіше було його писати, а читачам – читати.

Ілюстрації до книжки створила київська художни­ця Альона Шум, автор обкладинки – Анна Стьопіна.

Є вже відгуки на роман. Наприклад, Галина Новосад пише: «Стиль написання Андрія Любки є дуже легким і приємним для читання. Гарна і багата мова, слова гармонійно поєднуються в речення. Це так надихає до читання. В романі є досить відверті еротичні сцени, але це придає йому особливої пікантності. Наче гарна приправа до страви».

Андрій Любка відповів на запитання. Його улюблений письменник – Публій Овідій Назон, останній з поетів «золотої доби» римської літератури. Для роботи письменнику потрібна тиша, щоб ніхто не заважав. Тому Андрій Любка так здивувався, коли в літаку Андрій Курков «вистукував» свій новий роман. У лютому 2012 року читачі одного з порталів під час відкритого голосування обрали Любку «Найзавиднішим женихом Закарпаття». Нині ж він уже носить обручку. На закінчення Андрій прочитав свій вірш, який починається словами «Ти прокинешся зранку…».

Чимало присутніх на презентації в Кам’янці придбали роман «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан» за 150 гривень, взяли автограф в його автора. Андрій Любка справив гарне враження: молодий письменник без зіркової хвороби, який розуміє, що писати – це, насамперед, величезна праця.