Субота, 20 Квітня 2024 р.
5 Жовтня 2018

ВИДОВИЩНА МАНДРІВКА В МИНУЛЕ

Атмосфера XVII століття панувала в Кам’янці-Подільському з 28 по 30 вересня. Кам’яні стіни фортеці зустрічали учасників фестивалю історичної реконструкції «Schola militaria» із трьох країн: Польщі, Білорусі та Чехії. Наметове містечко, їжа на багатті, лучні турніри та прохання сфотографуватися – саме це відбувалося з «гостями із XVII століття» протягом трьох днів.

ВИДОВИЩНА МАНДРІВКА В МИНУЛЕМузика тих часів лунала у виконанні гурту «Хорея козацька». Того ж вечора відбулася й смолоскипна хода учасників фестивалю.

Ранок наступного дня розпочався з дощу, та навіть це не завадило провести відтворення бою на набережній річки Смотрич.

У стінах фортеці вояки ще активно готуються. Командири шикують учасників битви, гучні барабани перебивають навіть шум вітру, а людей із фотоапаратами стає дедалі більше. Нарешті бій розпочато. Від різкого звуку хтось підстрибнув, хтось викрикнув, а хтось непорушно стояв і споглядав униз. Брязкання зброї, шум копит коней, яких також перенесли на якусь мить у часи Богдана Хмельницького, та майстерна підготовка вояків викликали неабиякий захват у глядачів.

«Тату, а в них справжня зброя?» – із цікавістю та тривогою запитав хлопчик років п’яти.

ВИДОВИЩНА МАНДРІВКА В МИНУЛЕ«У мене «на війні» син і чоловік. Ось, вони дивляться на мене», – каже, мило усміхаючись та фотографуючи одночасно, пані у червоній пишній сукні.

У небі літали дрони, на землі стріляли гармати, а завзяті чоловіки билися вже під гучні оплески глядачів.

І ось – перемога… Вони вишикувалися у шеренгу та зробили переможний постріл угору: на мить їхніх облич видно не було, все заполонив густий дим, залишаючи лише силуети воїнів. Після закінчення бою на учасників фестивалю чекала дегустація страв XVII століття.

Третій і вже заключний день фестивалю розпочався із лучного турніру. Людей було небагато, та охочих постріляти з лука все ж вистачало.

…Уже немає наметового містечка, догоряють багаття, не чути співів, лиш пташки де-не-де перегукуються… «Schola militaria – 2018» – подія, під час якої щороку оживає історія, завершується. Місто знову повернулося в своє століття.

Вікторія НІКОЛАЄВА, спец. для «Подолянина».