Четвер, 18 Квітня 2024 р.
5 Жовтня 2018

«ПОДОЛЯНИН» 1911 РОКУ

Логотип «Подолянина» 1911 року

Понад сто років тому в губернському Кам’янці-Поділь­ському з’явилася нова газета з добре знайомою нинішнім кам’янчанам назвою – «Подолянин». Позиціонувала вона себе як щоденна політична, громадська та сільськогосподарська газета. Протрималося видання на плаву майже сім років (від вересня 1910 до липня 1917 року). За цей час побачило світ 1863 номери часопису. Сучасний «Подолянин», крім назви, не має нічого спільного з тим «Подолянином». Але доля нашого тезка нас, звісно, завжди цікавила.

Марія НевєроваУ відділі рідкісної книги, що діє при бібліотеці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, зберігається всього 14 номерів «Подолянина»: за 25 і 27 січня 1911 року, 28 червня 1913 року, 13 жовтня, 11 і 13 грудня 1914 року, 13, 15, 16 і 17 квітня 1915 року, 3 квітня 1916 р., 22 і 31 січня, 11 травня 1917 року.

Найпотужніше «Подолянин» представлено в Російській на­ціональній бібліотеці в Санкт-Петербурзі. Як засвідчує сайт цієї бібліотеки (www.nlr.ru), тут є повні комплекти газети за 1910-1913 роки, одного номера бракує за 1914 рік, за 1915 рік є всі газети з 1 січня до 21 серпня, зовсім немає примірників за 1916 рік, вибірково представлено 1917 рік (газетами з 10 березня до 29 червня з пропусками окремих номерів).

Я давно мріяв мати повніші запаси дореволюційного «Подолянина». І мрія здійснилася.

Мені на електронну пошту на­писала художниця-дизайнер із Санкт-Петербурга Марія Невє­рова: вона розшукувала дані про своїх прабабусю і прапрадідуся. Мені вдалося знайти, де в Ка­м’янці-Подільському вчилася її прабабуся Наталія Александ­рович та в яких парафіях служив псаломщиком, а потім і священиком її прапрадідусь Симеон Александрович.

На початку вересня Марія Невєрова зі своїм чоловіком – кандидатом фізико-математичних наук Володимиром Невєровим, мандруючи місцями своїх предків, завітали й до Кам’янця-По­дільського. Я попрохав Марію, якщо буде така можливість, зняти фотокопії дореволюційного «Подолянина». Вона виконала це побажання, надіслала фото газети за 3,5 місяця: з 16 вересня до 31 грудня 1911 року. Тож у нинішньому «Подолянині» можна тепер запровадити рубрику «Рет­ро» і вміщувати найцікавіші публікації «Подолянина» 1911 ро­ку. Отже, стартуємо з №286 від 16 (29) вересня 1911 року.

МЕСТНАЯ ХРОНИКА

К празднику 17 сентября Известно, что во всем году не бывает столько именинниц, сколько 17 сентября, в день святых мучениц Софии, Веры, Надежды и Любови. В редком семействе не встретите одного из этих имен, а в некоторых семействах в этот день бывает по две и по три име­нинницы. Все они, конечно, в день своего тезоименитства, молятся Богу и своим небесным покровительницам. Но многие из них не знают даже, что в Каменце, в Георгиевской, на Польских фольварках, церкви, есть придел (левый) во имя святых угодниц, в котором накануне вечером и 17 сентября утром совершается торжественное богослужение, с акафистом святым мученицам.

И настоящем году, когда празднуется одновременно и юбилей Георгиевского храма, в этот день из Георгиевской церкви после­-дует крестный ход на городское кладбище для служения панихид по всем почившим деятелям и деятельницам церкви и прихода за истекшее полстолетья.

СОБРАНИЕ ОБЩЕСТВА ЛЮБИТЕЛЕЙ ПРИРОДЫ

Сегодня в зале городской уп­равы состоится первое очередное собрание общества подольских естествоиспытателей и любителей природы. На собрании предположено заслушать доклад профес­сора Петра Николаевича Бучинс­кого и произвести выборы членов совета общества, председателя, его товарища, трех членов, секретаря и казначея.

Начало заседания в 7.30 часов вечера.

РЕЦИДИВИСТКА

Вчера чинами полиции обнаружено, что кражу разных вещей в номерах Вицзона по Долгой улице совершила М.Дунайская, которая также совершила кражу и в ночлежном доме Нейстермана. По делу производится следствие.