Середа, 24 Квітня 2024 р.
12 Жовтня 2018

100-річчя АРХІВУ АКТ НОВИХ

Третього жовтня у Варшаві відбулося урочисте відзначення 100-річчя від заснування Архіву Акт Нових (ААН), одного з трьох центральних архівних установ Республіки Польща, що зберігає у своїх фондах документи най­новішої історії Польської держави.

Олександр Бучковський, Тадеуш Кравчак, Олександр РадіцаЗаснований декретом Юзефа Пілсудського, він спочатку виконував роль військового архіву і підлягав Міністерству релігійних визнань і публічної просвіти, тому серед його документів є чимало справ, пов’язаних із релігійним життям Галичини та Волині, зокрема проголошення автокефалії Польської православної церкви. Вже майже чверть століття незмінним директором установи є проф. Тадеуш Кравчак, який у квітні цього року разом зі співробітниками від­відав Кам’янець і привіз цінні документи, пов’язані з життям католицької громади нашого міста.

Свято зібрало директорів архівів з усієї Польщі, наукову та політичну еліту Варшави. На урочистості спеціально запрошені з України двоє гостей: директор культурно-освітнього центру імені Т.Чацького у Здолбунові Олександр Радіца та автор цих рядків.

На жаль, цілий комплекс документів у фондах ААН, пов’язаних із По­діллям, був знищений під час Другої світової війни. Нині там залишається лише невелика їх частина, зокрема про визволення цих теренів 1919 р. з-під влади більшовиків польським генералом Мечи­славом Бо­рутою-Спе­хо­вічем. Натомість набагато більше джерел знаходиться у Архіві Акт Нових, що у старій частині Варшави на вулиці Довгій. Зокрема, старовинні мапи та описи Кам’янця-По­діль­ського. Більшість документів там надають у користування дослідникам на мікрофільмах, тому не виникає таких проблем, як в Україні, з фотографування і копіювання джерел.

Польські архівісти взагалі зацікавлені в дослідженні їхніх фондів. Адже, як казав Юзеф Пілсудський, треба самим писати історію, бо це зроблять за нас і зроблять погано. Звичайно, в Україні по-різному ставляться до цього польського діяча, але не вдасться заперечити, що він докладав чималих зусиль, щоб зберегти історичні знання про минуле своєї держави, адже розумів: «народ, що втрачає пам’ять, перестає бути народом і стає групою людей, які тимчасово зай­мають територію».

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ, вчитель приватного НВК «Антей».