П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
23 Листопада 2018

УКРАЇНА – ІСПАНІЯ: 25 РОКІВ ДРУЖБИ

Іспаномовні пісні «Журавлика», переповнена іспанськими сувенірами і газетами Виставкова зала та багато-багато танців – минулого тижня в нашому місті відбулася низка заходів, присвячених дружбі й співпраці Кам’янця-Подільського та Іспанії.

УКРАЇНА - ІСПАНІЯ: 25 РОКІВ ДРУЖБИСвяткували справжній ювілей відносин – 25 років. На урочистості, присвячені цій даті, завітала й іспанська делегація у складі 11 осіб. Не дивно, що напрацювання та дружба у десятки років вилилися у дивовижну виставку, грандіозний концерт і підписання протоколу намірів про співпрацю між Кам’янцем-Подільським і Вільясана де Мена (Іспанія). Договір підписували заступники міських голів Вадим Савчук і Лорена Террерос Гордон.

– Ще 1993 року народний ансамбль «Горлиця» вперше із кон­цертом поїхав до Іспанії, відтоді й розпочалася наша дружба з цією країною, – у коментарі «Подолянину» розповів керівник зразкового ансамблю танцю «Горличка» ЦДЮТ Дмитро Назаренко. – Ми відкрили її для себе, для свого колективу, а потім і для всього міста. За ці 25 років реалізували 82 проекти. Найпотужніші – це протягом 8 років оздоровлення наших дітей-сиріт, напівсиріт, дітей із багатодітних сімей, чорнобильців на березі Біскайської затоки. А ще участь наших творчих колективів у фольклорних іспанських фестивалях, молодіжні, культурні обміни з іспанцями, участь у туристичних форумах, наукових конферен­ціях. Кам’янчани їздили до Іспанії, і ми приймали гостей тут. За плечи­-

ма – 25 років дружби, а на майбутнє – планів ще на 25.

17 листопада у Виставковій залі на Соборній відбулося відкриття виставки «Cracias por аmistad», де представлено всю чвертьвікову кам’янецько-іспанську історію. Почесні місця знайшли фотографії, сувеніри, плакати, привезені з іспанських фестивалів. Десятиліттями наші творчі колективи все це зберігали і чекали слушного моменту, аби виставити на огляд кам’янчан. Дмитро Миколайович з особистої колекції надав плакат із символом кориди. Він має цінність у колекціонерів, бо випущений в обмеженій кількості. До речі, такі плакати випус­каються лише раз на рік і під час фієсти.

Під час виставкиІ куди ж без преси. За роки назбиралося чимало вирізок з іспанських газет, які писали про колективи талановитих танцюристів з України «Горлиця» і «Горличка». Як розповідає Дмитро Назаренко, юні «горлички» з виставки дізнаються про історію ансамблю, його успіхи і досягнення, адже пишатися є чим. До речі, всі охочі мають можливість відвідати виставку до 10 грудня.

А концерт, присвячений українсько-іспанській дружбі, що відбувся 18 листопада в МБК, вражав не лише професіоналізмом, видовищними номерами, а й масштабами. Майже дві сотні учасників, захопливі танцювальні постановки народного ансамблю танцю «Горлиця», зразкового ансамблю танцю «Горличка», народного ансамблю сучасного тан­цю «Апельсин», неперевершені пісні у виконанні народної дитя­-чо-юнацької хорової капели «Журавлик», солістів Олени Прядко й Мирослава Тиша, оркестру Олександра Царука щоразу зривали шквал оплесків та дарували незабутні враження.

«Друзі назавжди» – цей офіційний гімн Олімпіади в Барселоні 1992 р. від учасників концерту став символічним сюрпризом для іспанських гостей і кам’янчан. А ще для місцевих мешканців захід став справжнім уроком патріотизму. Адже, дивлячись на но­мери учасників, розуміли, що на такому ж професійному рівні вони за кордоном представляють Україну, а за їхнім мистецтвом і професіоналізмом іноземці оцінюють нашу країну.