П'ятница, 29 Березня 2024 р.
30 Листопада 2018

А КУЛІ В НАС УЖЕ ТРЕТЄ СТОЛІТТЯ

В’ячеслав Гардашнік, Михайло Сімашкевич,  Олександр Заремба26 листопада в залі Магдебурзького права Ратуші міський голова Михайло Сімашкевич, віце-президент Федерації повітроплавання В’ячеслав Гардашнік і директор історичного музею-заповідника Олександр Заремба підписали угоду про відзначення наступного року історичного ювілею – 235-річчя з дати першого запуску повітряної кулі на теренах України.

Святкування відбудеться в Кам’янці-По­дільському 16-19 травня 2019 р. Його ключовим моментом стане історична костюмована реконструкція запуску першої повітряної кулі. Відомо, що у фестивалі візьмуть участь повітроплавці з Польщі, Литви та Молдови, а також реконструктори з польського міста-побратима Кам’янця-Подільського Ченстохова. Окремо буде проведено вільні польоти теплових аеростатів із загальними стартами і ексклюзивний політ «На­зустріч Сонцю».

Нагадаємо, що в Кам’янці-Подільському паперовий аеростат був виготовлений та запущений 1784 р. на кошти відомого військового інженера й архітектора Яна де Вітте. Принц Шарль Вільгельм де Нассау показав спосіб виготовлення куль. Під його керівництвом підпоручик Бенедикт Магєр і солдати гарнізону зробили паперові кулі та запустили їх у небо.

Дарія БОЧУЛЯ.