П'ятница, 29 Березня 2024 р.
11 Січня 2019

ІДЕНТИФІКУВАЛИ ГРОМАДУ

Мешканці Жванецької об’єднаної територіальної громади у новий рік увійшли із власним гербом, прапором і хоругвою. За запропоновані символи громади проголосували депутати сільради під час чергової сесії.

ІДЕНТИФІКУВАЛИ ГРОМАДУШануючи власне минуле і вірячи у гарне майбутнє, мешканці громади давно мріяли про самоідентифікацію. У цих прагненнях їх підтримала голова Жванецької ОТГ Тетяна Криворучко, яка, аби втілити цю благородну справу в життя, залучила не лише місцевих дослідників, істориків, старожилів, а й навіть геральдистів із області.

Відділ культури Жванецької ОТГ надіслав відомим обласним геральдистам – Валентину та Сергію ІЛЬЇНСЬКИМ (батькові та сину) – історичні дані, легенди про села, що входять до ОТГ. Фахівці, дотримуючись ка­нонів геральдики та поданих даних, створили сим­воліку.

Герб Жванецької ОТГ виконаний у синьо-жовтих кольорах, притаманних Поділлю. У синьому полі щита – жовта замкова чотиризубчаста вежа із чорною бійницею й такими ж воротами і двома стінками. Вежа знаходиться на вершині зеленої гори, що постає із основи щита, котра складається із чотирьох хвилястих ліній. На цю ж основу спирається білий триарковий міст, накладений на зелену гору.

ІДЕНТИФІКУВАЛИ ГРОМАДУПрапор громади – прямокутне полотнище, сторони якого співвідносяться як 2:3. Він складається із трьох рівних смуг: верхня і нижня – сині, а середня поділена на три однакові горизонтальні смуги – зелену, білу та зелену.

Хоругва – це синє полотнище із зображеним фрагментом гербової композиції з білою хвилястою лінією при основі.

У кожному елементі, кольорі та відтінку закладе­на певна символіка. Скажімо, фортеця (замок) – символ духовної сили, стійкості, надійності й упевненості. На гербі зображений фрагмент колишньої Жванецької фортеці як уславлення історичної пам’яті славного минулого. Гора означає велич, мудрість, зростання і святість. Міст – поширений у різних культурах символ, що уособлює об’єднання, перехід з одного стану до іншого, зміни і трансформації. Міст на гербі ОТГ поєднує дві області у дружбі та взаємопідтримці.

У використаних кольорах – лише позитивні емоції. До прикладу, жовтий – символ світла, тепла, могутності, слави; синій – сталості, відданості, правосуддя, досконалості, чистоти, доблесті та величі. Чимало й зеленого – задля багатства, достатку, родючості,

надії, свободи, радості мешканців громади.

Анастасія ЯРОВА,

головний спеціаліст відділу освіти, культури,

туризму, молоді та спорту Жванецької ОТГ.